Sajnos nem először.

A Matthew hurrikán lecsapott Haitire, szörnyű katasztrófát okozva a sokat szenvedett szigetországban. A halottak száma ezer felett jár, és több tízezer ember vált hajléktalanná. A legnagyobb amerikai zsidó humanitárius szervezet, a JDC (American Jewish Joint Distribution Committee) rögtön a bajba jutottak segítségére sietett. A Heart to Heart International segélyszervezettel közreműködve orvosi és egyéb segítséget nyújtanak a hurrikán túlélőinek.

A JDC jelen volt a szigeten 2010-ben is, amikor 150 000 embert ölt meg egy földrengés. Jelenleg a sziget déli részén állították fel bázisokat, mert elsősorban itt pusztított a hurrikán. A munka során együttműködnek a többi segélyszervezettel is.

haiti-1

“Együtt érzünk Haiti és a térség lakosaival a Matthew hurrikán okozta pusztítás miatt. A JDC felvette a kapcsolatot nemzetközi és helyi partnereivel, és elindította segélyakcióját. Így fejezzük ki a humanitárius szolidaritás és a zsidó értékek iránti elkötelezettségünket” – mondta Alan Gill, a JDC igazgatója.

A man tries to cross the overflowing of the river Rouyonne, in the commune of Leogane Port-au-Prince, on October 5, 2016. Haiti and the eastern tip of Cuba -- blasted by Matthew on October 4, 2016 -- began the messy and probably grim task of assessing the storm's toll. Matthew hit them as a Category Four hurricane but has since been downgraded to three, on a scale of five, by the US National Hurricane Center.  / AFP / HECTOR RETAMAL        (Photo credit should read HECTOR RETAMAL/AFP/Getty Images)

A segélyakcióval egy időben a JDC gyűjtőkampányt is indított Haiti újjáépítésének érdekében.

Forrás: JTA