1980 júliusában Antwerpenben egy libanoni arab terrorista kézigránátot dobott egy csoport zsidó gyerek közé akik egy buszra vártak mely az Agudat Jiszráel ortodox nyári táborába vitte volna őket. A tizenöt éves David Kahane meghalt és huszan megsebesültek.

Ennek az eseménynek a hatására alakult meg az Irgun Hasomrim, az „Őrök” szervezete. Ez a zsidó aktivistákból álló szervezet a helyi rendőrséggel együttműködve a zsidó intézmények biztosítását végzi.

Sokáig majdnem kizárólag nem vallásos tagok vettek részt a szervezet munkájában de az elszaporodó antiszemita incidensek és a 2014 májusában a Brüsszeli Zsidó Múzeumban végrehajtott terrortámadás után megváltozott a helyzet. Mintegy ötven ultraortodox önkéntes csatlakozott a szervezethez és vett részt a helyi rendőrség által tartott kiképzésen.

Még az őszi ünnepek előtt az Irgun Hasomrim nagyszabású találkozót szervezett melyen Belgium illetve Antwerpen város rendőrparancsnokai is részt vettek. A gyűlésen számos rabbi és zsidó vezető jelent meg, a város litván és)haszid közösségeinek a képviseletében. A találkozón résztvevő David Mose Lieberman rabbi hangsúlyozta, hogy a Tóra parancsa szerint Uvacharta bachaim – „Válaszd tehát az életet” (Dvarim 30:19) vagyis minden résztvevőnek teljes erejével segítenie kell a szervezet munkáját.

Az utóbbi hetek antiszemita eseményei után rgun Hasomrim fokozott éberségre és óvatosságra hívta fel a zsidó közössőg tagjait.