A Déli-sarkhoz legközelebb fekvő zsidó közösség az argentínai Bahía Blanca településen működik. A hitközség irányítását a helyi Chábád-központ alapítójának fia vette át.

A távoli településen élő zsidók többségének ősei Európából érkeztek a XX. század elején, hogy kivegyék a részüket a forgalmas kikötőváros és a környező falvak kínálta gazdasági lehetőségekből. Sok, Kelet-Európából menekülő zsidó a környék mezőgazdasági településein vetette meg a lábát, amiben segítségükre volt Maurice de Hirsch báró, aki bőkezűen támogatta az Argentínában alapított zsidó mezőgazdasági kolóniákat. A század közepén azután holokauszt-túlélőkkel gyarapodott a közösség, akik elsősorban a gyorsan iparosodó városban kezdtek új életet.

A későbbiekben azonban fokozatosan hanyatlásnak indult a zsidó élet, köszönhetően a vegyesházasságoknak, a múlt iránti közönynek és a továbbvándorlásnak. A hitközség létszáma az eredeti egyharmadára apadt, a közösség tagjai közül sokan elszegényedtek a gazdasági válság miatt, ráadásul rabbijuk, a helyi Chábád-központot megalapító Moshe Freedman 2016-ban elhunyt.

A közösség azonban nem adta fel. A megözvegyült rebecen, Sarah Freedman továbbra is mindent megtett azért, hogy a Chábád-központ kínálta programok továbbra is zavartalanul folytatódhassanak és a náluk étkező több száz rászoruló ne maradjon soha élelem nélkül. A rebecen még egy kóser pékséget is nyitott, és hazalátogató gyermeki segítségével a zsinagóga is folyamatos működéséről is gondoskodott.

A házaspár tíz gyermeke közül azok, akik már megházasodtak, kivétel nélkül lubavicsi küldöttként helyezkedtek el a világ különböző szegleteiben, az Egyesült Államoktól Kínáig és Indiától Németországig. Nem feledkeztek meg azonban szülővárosukról sem, így a hetedik fiú, Shmuel Freedman rabbi úgy határozott, hogy édesapja örökébe lép és átveszi a város hitközségének irányítását. Nem sokkal azután, hogy Detroitban feleségül vette Shternit, a házaspár összecsomagolt, és Bahía Blancába települt át.

„A közösség minden rétegét szeretnénk elérni: fiatalokat, diákokat, családokat, időseket. Mindenkivel személyes kapcsolatot szeretnénk kialakítani. Rengeteg tennivalónk van és nagy lelkesedéssel vetjük magunkat a feladatok közé” – mondta a fiatal rabbi. „Tulajdonképpen ez az, amit mindig is csinálni szerettem volna. Ez egy kis közösség ugyan, de mi otthon érezzük magunkat benne” – tette hozzá.

A költözés azonban nem volt egyszerű, mert a járvány miatt Argentína lezárta a határait a külföldiek előtt. Shternie és a házaspár újszülött gyermeke amerikai állampolgár, így számukra lehetetlennek tűnt a költözés. A közösség tagjai azonnal hozzáláttak, hogy megoldást találjanak a problémára. Felvették a kapcsolatot az argentínai Chábád mozgalom első emberével, Tzvi Grünblatt rabbival, a New Yorkban működő argentin konzulátussal és Argentína kormányával. Az erőfeszítéseknek köszönhetően a rabbi családtagjai különleges beutazási engedélyt kaptak, és a hanukát már Bahía Blancában ünnepelhették. Mindössze két órával az ünnep beköszönte előtt érkeztek. Aznap este egy megható rendezvényre is sor került a városháza előtt: a nyilvános gyertyagyújtást a néhai rabbi, Moshe Freedman emlékének szentelték, majd a rabbit, harminc éves működése előtt tisztelegve, díszpolgári címmel tüntették ki. Az ünnepségen valódi klezmer zenekar játszott és sokan kapcsolódtak be a világ minden pontjáról internetes közvetítés segítségével. Az első köztéri hanukai gyertyagyújtást még Moshe rabbi vezette be 1986-ban a Lubavicsi Rebbe ösztönzésére, és ez azóta közkedvelt eseménnyé vált a településen.

Az ünnepségen felszólalt a hitközség elnöke, Mario Brailovsky: „Szeretném megköszönni a néhai Moshe Freedman rabbi és felesége, Sarah rebecen elhivatott munkáját, és egyben üdvözlöm Shmuel rabbit, aki már egész fiatal kora óta édesapja társa volt mindenben, és együtt terjesztették a zsidóság és a haszidizmus fényét. Nagy örömmel fogadjuk az új családot, mely éppen ebben a nehéz időben költözött városunkba. Közösségünk minden támogatást megad nekik, hogy sikerrel vezessék a Chábád-központot.”

zsido.com

Forrás: crownheights.com