Több száz, a háború elől Izraelbe vándorolt zsidó családhoz jutott el a Chábád-mozgalom ajándéka, amely a zsidó élet legfontosabb kellékeit tartalmazza. A csomagokat azok az Ukrajnából Izraelbe költözött rabbik vitték el személyesen a családoknak, akik egykor közösségeket vezettek, így újra találkozhattak régi ismerőseikkel és biztosíthatták őket, hogy új hazájukban sem feledkeztek meg róluk – írja a Crownheights.info.

Az akció célja az, hogy megerősítse a bevándorlók zsidó identitását és segítse beilleszkedésüket az izraeli társadalomba és oktatási rendszerbe, továbbá megújítsa a kapcsolatot egykori rabbijaikkal, akik Izraelben is a rendelkezésükre állnak, mind spirituális, mind materiális ügyekben.

A csomagot úgy állították össze, hogy az a leginkább megfeleljen az Ukrajnából érkezettek igényeinek. Az ajándéktárgyak összeállítását és kiosztását az Izraelbe bevándorló, orosz anyanyelvű zsidókat segítő Chábád Beálijá nevű szervezet vállalta magára.

A Kolel Chábád történetének legösszetettebb segélyakcióját szervezi

A Kolel Chábád a Szentföld legrégebbi adománygyűjtő szervezetének számít.

A csomagba fehér szombati asztalterítő, kristály sótartó, bárchesztálca és takaró, adománygyűjtő persely, szombati gyertyatartó, kézmosó kancsó, méztartó edény, hanukai menóra, fűszer- és gyertyatartó a hávdálá szertartáshoz, imakönyv, zsoltáros könyv, orosz fordítással ellátott zsidó Biblia, meuza, kidus serleg és gyermekjátékok kerültek.

„Ez egy olyan egységcsomag, melynek segítségével a családok megőrizhetik a legfontosabb zsidó parancsolatokat. Azon igyekszünk, hogy a bevándorlók az izraeli orosz anyanyelvű közösség integráns tagjaivá váljanak, és megkapják ugyanazokat a zsidó élményeket, mint egykor Ukrajnában”

– mondta az egyik szervező.

Fotó: Crownheights.info

Megszakítás