Mordechai Kahana amerikai-izraeli üzletember a szíriai polgárháború szörnyűségeit látva úgy döntött: eladja cégét és minden erejével a bajba jutottakat segíti. 2013-ban megalapította az Amaliah nevű szervezetet, amely nemcsak segélyszállítmányokat juttat Szíriába, hanem orvosi ellátást is biztosít a szenvedőknek.

Kahana egy interjúban elmondta, akkor döntött úgy, hogy a szír emberek megsegítésére áldozza pénzét és idejét, amikor 2010-ben látogatást tett a jeruzsálemi Jád Vásem múzeumban. “Soha többé – se velünk, se másokkal. Nem hagyhatom, hogy ezek az emberek szenvedjenek és meghaljanak, nem maradhatok közömbös. Nem tehetem meg.” – foglalta össze gondolatait.

Az üzletember elmondta, hogy nem kis fáradságába került meggyőzni az izraeli hatóságokat, hogy szervezete a veszélyes szír-izraeli határtérségben működtessen. Minden mozdulatukat egyeztetni kell az Izraeli Védelmi Erőkkel és a határ másik oldalát uraló kormányellenes Szabad Szíriai Hadsereggel.

Szeptemberben az Amaliah kibővítette tevékenységét: buszokkal szállít Izraelbe nőket és gyerekeket Dél-Szíriából, hogy megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek. “Egy napnyi izraeli tartózkodás alatt nagyon sok szenvedéstől, betegségtől és fertőzéstől szabadíthatjuk meg ezeket az embereket. Volt olyan gyerek, aki már a fél szemére nem látott. Szíriában nem kapott semmilyen orvosi ellátást. Izraelben egy óra alatt visszaadták a látását.” – mondta Kahana.  A szervezet arról is gondoskodik, hogy minél több szír ember jusson ivóvízhez. A háború miatt tömegek nélkülözik a tiszta ivóvizet, mert megsemmisült az infrastruktúra jelentős része. Egy új Amaliah-projekt pedig szír nőknek nyújt segítséget kisvállalkozások indításához, mellyel biztosíthatják családjuk megélhetését.

Az Amaliah egyik busza

Az Amaliah szolgáltatásaira óriási igény mutatkozik. Szíria déli részén ez az egyetlen ilyen jellegű segélyszervezet, emberek ezrei veszik fel velük a kapcsolatot naponta. Sokan már évek óta nem jutottak el orvosi vizsgálatra. Vannak, akiknek az állapota olyan súlyos, hogy nem is engedik őket vissza, hanem Izraelben maradnak a kezelés idejére.

“Első alkalommal sokan hezitálnak, hogy elfogadják-e az izraeliek segítségét. Lassan oldódnak fel, miután látják, hogy tényleg segíteni jöttünk.” – mondta Betsy Laikin, az Amaliah médiaigazgatója. “Általában sokakat meglep, hogy egy amerikai-izraeli jótékonysági szervezet Izraelben segíti a szíriai rászorulókat. A tevékenységünk azonban sokat javított a Szíriában élő és a már onnan elmenekült emberek Izraellel kapcsolatos véleményén.” – tette hozzá.

Az Amaliah buszai egyszerre 45 embert tudnak elszállítani. Azt remélik, hogy az év végéig lehetőségük nyílik újabb utazások lebonyolítására. 2017-ben összesen 10 000 szíriai civilnek kívánnak orvosi ellátást nyújtani az észak-izraeli Cfátban található Ziv kórházban. A jövőben olyan projekteket is szeretnének támogatni, melyek célja a térség stabilitásának megteremtése.

Mordechai Kahana

“Ezek az emberek, ezek a gyerekek mind olyanok, mint mi magunk. Ha nem törődünk velük, hogyan is várhatnánk el, hogy velünk törődjön valaki, ha bajba kerülünk.” – mondta az Amaliah alapítója.

Forrás: Independent