Első alkalommal tartottak zsidó esküvőt Phnompenben, Kambodzsa fővárosában, az ország történelmében.

A menyasszony, Slomit (Irina) a város lubavicsi küldöttei, Bentzion Butman rabbi és felesége, Mashie segítségével került közel ősei hagyományaihoz évekkel ezelőtt. A vőlegény, Vladim Mitropolitnansky a thaiföldi Bankokban élő izraeli üzletember. Amikor elhatározták, hogy egybekelnek, úgy döntöttek, hogy Phnompenben, a Butman házaspár közreműködésével házasodnak össze a városi Chábád központban. A szertartást követő lakomát a Chábád központ közelmúltban átadott rendezvénytermében tartották.

A különleges eseményre a rokonokon kívül meghívták a közeli országokban élő lubavicsi küldötteket és kambodzsai barátaikat is. A jó hangulatról egy izraeli zenész gondoskodott.

“A világ e távoli vidékén mind az öröm, mind a gyász pillanataiban a közösség helyettesíti a családot, hiszen az itt élő zsidók nagy része messze van saját családjától.” – mondta Butman rabbi.

Miután a Butman házaspát már évek óta egy olyan országban él, ahol semmilyen kóser élelmiszert nem lehet megvásárolni, gyakran kell kreatív megoldásokhoz folyamodniuk. Egy esküvő megszervezése azonban olyan komoly feladat, melyhez ennél több kell. “Amikor a vendégek megérkeztek, gyönyörűen terített asztalok és gazdag süteménykínálat fogadta őket. Ez mind kizárólag a feleségem munkája volt, nélküle nem jutottunk volna semmire” – ismerte el Butman rabbi.

A szertartáson jelen volt Boruch Hecht rabbi és felesége Muska, akik a bangkoki Chábád házat vezetik, és sokat segítettek az ifjú párnak a zsidó házaséletre való felkészülésben. Mivel a házasulandók szülei nem lehettek jelen az esküvőn, a Butman és a Hecht házaspár kísérte a menyasszonyt és a vőlegényt az esküvői sátor, a chupa alá.

Butman rabbi megjegyezte, hogy az esküvő éppen az ő tízedik házassági évfordulójuk napján zajlott. “Nem is kaphattunk volna ennél szebb ajándékot, mint hogy részesei lehettünk két zsidó élete összefonódásának, akik a Tóra és a zsidóság hagyományai alapján építik fel közös otthonukat.”

Forrás: Chabad.org