Kevesebb, mint egy hét alatt sikerült elérnie célját annak a német férfinak, aki a holokauszt-emlékműnél szelfiző fiatalokat próbálta rádöbbenteni cselekedetük ízléstelen voltára.

Nem mindennapi céllal és tanulságos végeredménnyel indított honlapot múlt héten Shahak Shapira, aki a berlini Holokauszt-emlékparkban fotózkodó fiatalok szelfijeiből készített összeállítást. A német férfi munkája címének a „Yolocaust”-ot választotta, ami a Holokauszt és az internetes szlengben népszerű „yolo” (azaz „you only live once”, magyar fordításban: „csak egyszer élsz”) szavak összevonása.

A honlap gazdája tizenkét szelfit töltött fel az oldalra – olyan fiatalokról, akik a berlini emlékparkban pózoltak vagy épp ugrándoztak, és az erről készült fotókat megosztották az interneten. A nagyobb hatás érdekében Shapira az eredeti képek hátterét valódi, haláltáborok áldozatait ábrázoló fotókra cserélte – írta a Jewish Telegraphic Agency.

A férfi által közzé tett beszámoló szerint kevesebb mint egy hét alatt 2.5 millió ember látogatott el az oldalra, azonban a sokkoló fotókat leszedte. Ennek az oka az, hogy Shapira munkájának híre mind a 12 szelfiző fiatalhoz eljutott és „majdnem mindegyikük megértette az üzenetét, bocsánatot kértek és eldöntötték, hogy leszedik Facebook és Instagram profiljaikról a szelfijeiket” – írta a 28 éves férfi.

Shapira írása szerint számára a legérdekesebb visszajelzés attól a fiataltól érkezett, aki „Halott zsidókon ugrálok” címmel tett közzé fotót. A fiú levelében arról írt, hogy a képet barátainak szánta viccként és senkit nem akart megsérteni. Bocsánatkérése mellett arról is beszámolt, hogy utólag önmagát is megdöbbentette tettének és a megosztott szavainak hatása.

A Yolocaust honlap látogatói számára Shapira számos visszajelzést is nyilvánosságra hozott. Az oldalon néhány sértegető megjegyzés mellett tanárok, áldozatok hozzátartozói és Holokauszt-kutató történészek részéről számos elismerő üzenet olvasható.

zsido.com

Képek forrása: Ynetnews/JTA/Times of Israel