Okostelefonos alkalmazás hozza össze a keresletet és a kínálatot.

A Lubavicsi Rebbe 51 évvel ezelőtt, a hatnapos háborút megelőzően indította el a tfilin (imaszíjak) parancsolatának népszerűsítését elősegítő kampányát. Azóta szerte a világon feltűnnek a Chábád küldöttei, hogy ezt a különleges micvát minél több zsidó férfival megismertessék, és lehetőséget nyújtsanak a számukra, hogy teljesítsék ezt a fontos vallási előírást. A haszidok péntekenként kerekednek fel nagy számban, hogy minél több zsidó számára elérhetővé tegyék ezt a micvát. Az okostelefonok segítségével azonban ez a „szolgáltatás” már a többi hétköznap során is elérhetővé válik.

Manapság a modern technológiát is igénybe lehet venni annak érdekében, hogy a Rebbe által indított akció híre minél több emberhez eljusson. WRAPP néven olyan mobiltelefonos alkalmazás született, mely segít az egymás közelében tartózkodó tfilint kínálóknak és keresőknek, hogy találkozzanak. Az újdonság neve a tekerni jelentésű wrap és az alkalmazást jelentő application szavak összekovácsolásából született.

Bárki, aki rendelkezik tfilinnel és okostelefonnal, feliratkozhat a WRAPP applikációba, mint szolgáltató, illetve azok az igénylők, akik tfilinben szeretnének imádkozni, de nincs imaszíjuk. A szolgáltatók vállalják, hogy a nap folyamán fogadják az igénylők jelentkezését, és kölcsönadják nekik tfilinjüket, legyenek akár a munkahelyükön, az otthonukban, vagy út közben. Az alkalmazás lehetőséget kínál arra is, hogy a szolgáltatók megtalálják a közelében lévő igénylőket, és felajánlják nekik a tfilinjüket.

 A WRAPP applikáció ötlete egy Bnéj Brákban élő, Simon nevű lubavicsi fiatalember fejéből pattant ki, aki úgy vélte, hogy nem elég csupán péntekenként felállítani a tfilint kínáló asztalkákat. Miért ne lehetne segíteni a zsidókon a hét többi napján? Mi van, ha valaki történetesen szerdán szeretne tfilint rakni? Ezen kívül: ki mondta, hogy csak lubavicsiak ajánlhatják fel a tfilinjüket? Miért ne vehetne részt a tfilin-programban bárki más is, aki hajlandó segíteni felebarátjának? A Rebbe elképzelése is az volt, hogy a vallásos zsidók mindegyike része lesz kezdeményezésének, nem csak saját haszidjai.

Több hónapos fejlesztés és tervezés után a WRAPP alkalmazás elkészült, és az Egyesült Államokban bevetésre kész. Hamarosan további, angol nyelvű országokban is elérhetővé válik. Az első 10 000 regisztráló után széleskörű reklámkampánnyal kezdik népszerűsíteni az alkalmazást.

„Ma már dolgozom, de nagyon hiányoznak azok az évek, amikor, még jesivabócherként, részt vettem a tfilin kampányban. A WRAPP segítségével ismét részese lehetek ennek a nagy micvának, már alig várom, hogy kezdjünk!” – mondta a Brooklynban élő Sholom Moscovitz.

zsido.com

Forrás: Crownheights.info

 

Megszakítás