Elsősorban azokat területeket látnák el a különleges berendezésekkel, ahol nincs mobil térerő.

Közel három évvel ezelőtt egy 25 fiatalból álló csoport túrázott a Holt-tengerhez közeli Cáfit folyóvölgyben. Az év túlnyomó részében teljesen száraz völgyet hirtelen hatalmas áradás öntötte el, mely elsodorta a kirándulókat. Tízen vesztették életüket. Az áldozatok a Bnéj Cion katonai előkészítő akadémián tanultak, s a balesetet az intézmény vezetőjének gondatlansága okozta.

A 2018 áprilisában bekövetkezett tragédia nyomán kezdtek egy veszély esetén használható Wifi rendszer fejlesztésébe, melyet a legeldugottabb és legnehezebben megközelítő helyszíneken is használni tudnak a segítésre szoruló túrázók.

Az SOS Wifi nevű készülék ingyenes internetelérést biztosít az okostelefonok számára a civilizációtól legtávolabb eső területeken is. Az ott túrázók így baj esetén segítséget hívhatnak, illetve tájékozódhatnak az estlegesen rájuk leselkedő veszélyekről.

Az ötlet Ávisáj Berman, a Béjn Hásitin nevű oktatási alapítvány elnökének fejében született meg, miután értesült a Cáfit-folyóban történt tragédiáról. A készülék egy napenergiát felhasználó jeladó segítségével teremt kapcsolatot egy távoli adótoronnyal s így ott is rá lehet kapcsolódni az internethálózatra, ahol az egyik mobiltelefon-társaság sem biztosít térerőt.

„Az a baleset nagyon megrázott mindannyiunkat és a mai napig sem tudjuk elfeledni. Nincs olyan hét, amikor ne említenénk meg. Olyan eszközt akartunk kifejleszteni, amely nemcsak az oktatási intézményeket segíti, hanem jelentősen megnöveli minden túrázó biztonságát” – mondta Berman, aki maga is egy katonaságra felkészítő akadémiát vezet a dél-izraeli Arava-sivatagban. Az nem biztos, hogy az SOS Wifi meg tudta volna menteni az odaveszett fiatalok életét, de számos esetben nyújthat nélkülözhetetlen segítséget a jövőben.

A rendőrségi vizsgálatot követően megállapították, hogy a Bnéj Cion akadémia kirándulását szervező pedagógusok figyelmen kívül hagyták az áradásveszélyről szóló figyelmeztetéseket. „Legfeljebb megázunk egy kicsit” – kommentálta egyikük az előrejelzéseket. A Beer Sevá-i bíróság tízszeres, gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettét állapította meg az intézmény igazgatójával szemben.

Az SOS Wifi készülékeit eddig húsz helyszínen telepítették az Izraeli Természetvédelmi Hatóság közreműködésével és további negyven egység telepítését tervezik a közeljövőben. Berman elmondta, hogy a készülékeket már legalább egy tucatszor vették igénybe bajba került kirándulók az ország északi és déli részén. Egy alkalommal a Golán-fennsíkon lévő Závitán-folyó mentén összeesett egy túravezető. Az egyik túrázó az SOS Wifi segítségével kapcsolódott az internethálózatra, majd az okostelefonjával készített felvételeket eljuttatta a mentőszolgálathoz. A mentősök a felvételek alapján irányították az elsősegélynyújtást, amíg a helyszínre nem érkeztek.

Berman elmondta, hogy a készülék nemcsak életet ment, hanem pénzt is megtakarít, hiszen kiválthat akár egy hosszadalmas és jelentős költséggel járó helikopteres keresést is. Az SOS Wifi saját weboldalt is üzemeltet, melyről könnyen elérhetőek a különböző segítséget nyújtó hatóságok. A készülékek telepítése mellett a fejlesztők egy kisebb és energiatakarékosabb modell létrehozásán is fáradoznak. Terveik szerint találmányukat hamarosan külföldön is forgalmazni kezdik és a haszonból folytatják az izraeli túraútvonalak felszerelését.

Eddig a következő helyszíneken telepítettek SOS Wifit: A Kziv- és az Ámud-folyóvölgyben a Gálilban, a Závitán-folyóvölgyben a Golán-fennsíkon, az Og- és Dárgá- folyóvölgyben a Júdeai-sivatagban, a Ceelim- és Ásálim- folyóvölgyben a Holt-tenger medencéjében, valamint a Hátirá- és Hává-folyóvölgyben a Negev-sivatagban.

Ebben az évben összesen további hatvan készüléket telepítenek, a teljes hálózat pedig háromszáz készülékből áll majd, mely Izrael egész területét lefedi. Berman személyes küldetésének tekinti, hogy a tragédia helyszínén, a Cáfit-folyóvölgyben is elhelyezzenek egy készüléket, most ehhez teremtik meg a műszaki feltételeket.

zsido.com

Forrás: TOI