A nemzetközi szervezet Izraelbe delegált vezetője hamisnak nevezte a zsidó állammal szemben megfogalmazott vádakat.

„A Vöröskereszt nagyon is közelről ismerte a dél-afrikai apartheid rezsimet, és bárkinek válaszolunk, aki szerint ma Izrael egy apartheid állam: Nem, itt nincs apartheid. Az itteni rezsim nem az egyik faj másik feletti felsőbbrendűségére épült; és nem tagadják az emberi jogokat az úgynevezett faji alsóbbrendűség nevében” – jelentette ki a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának Izraelbe delegált vezetője, Jacques De Maio.

Az izraeli médiának adott nyilatkozatában De Maio leszögezte: „Mi nem országok számára dolgozunk, és nem is rezsimeknek, mi embereknek dolgozunk”. Továbbá arra a kérdésre, hogy a szervezet miként tudja megőrizni semlegességét, a férfi azt felelte: „Mi az egyes személyekre úgy tekintünk, mint emberi lényekre, akiknek szükségük van a segítségünkre. A munkánk nagy részét csendben, nyilvánosság nélkül, gyakran titokban végezzük, és az egyetlen célunk az emberek természetes jogainak védelme. Nem foglalkozunk a politikával”.

A szervezet vezetője az Izraellel szemben gyakran megfogalmazott rágalmakra is válaszolt, és leszögezte, hogy hamisak azok vádak, amelyek szerint az izraeli hadsereg törvénytelen gyilkosságokat hajt végre. „Több védelmi rendszerrel ellentétben – beleértve a nyugatiakat is – Izrael gyorsan működő elérhetőséget biztosít számunkra a katonai vezetéshez, börtönökhöz és más védelmi rendszerekhez. Eredményes, hatékony szakmai párbeszédet folytatunk velük. Átvizsgáltuk velük a terrorcselekmények elkövetőivel szembeni fegyveres fellépéséket, és egyértelműen arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs utasítás az IDF (izraeli hadsereg) által gyanúsnak talált személyek lelövésére – ahogy arról néhány politikai szereplő próbál meggyőzni minket. A fegyverhasználati szabályok nem változtak, csak szigorúbbak lettek” – mondta a szakember.

Ugyanakkor De Maio elismerte, hogy történnek hibák az izraeli hadseregben. „Igaz, előfordul, hogy egyes katonák rossz döntéseket hoznak, valamint az ellenőrzőpontoknál is elfogadhatatlan viselkedést tanúsítanak sok esetben, néha még az egyértelmű utasításokat is megszegve. Ezeket hezitálás nélkül jelentettük az IDF számára, és általában tényleges válaszokat kaptunk.” – tette hozzá.

A Nemzetközi Vöröskereszt szervezet1948 óta van jelen Izraelben, és 1967 óta tevékenykedik Júdea és Somron területén.

zsido.com

 

Kép forrása: Arutz Sheva