A lubavicsi Rebbe álláspontját igazolja az az interjú, amelyben Izrael korábbi washingtoni nagykövete beszél az Egyesült Államok és Izrael viszonyáról.

A Michael Oren által elmondottak egybevágnak a Rebbe megállapításával, mely a sokak által természetesnek vett, harmonikus viszonyt megkérdőjelezte a két ország között.

A Rebbe folyamatosan azt kérte, sőt követelte az izraeli politikusoktól, hogy ne törjenek meg az amerikai nyomás alatt, és ne adjanak át területeket az araboknak a béke ígéretéért cserébe. Amikor az egykori izraeli miniszterelnök, Jicchák Sámir nevében Reuben és Rose Mattis látogatást tettek a Rebbénél 1988-ban, ő azt tanácsolta Sámirnak, hogy még az eddiginél is keményebben lépjen fel Izrael biztonsága érdekében, mert ez szolgálja mindkét ország érdekét.

Uri Szávir
Uri Szávir
A nagy nyilvánosság előtt tartott beszédeiben a Rebbe többször hangoztatta, hogy a zsidóknak nem szabad a környező népeknél kevesebbnek érezniük magukat. Éppen ellenkezőleg: legyenek minél erősebbek és álljanak ellen a nyomásának. 1989-ben ezt mondta Uri Szávirnak, Izrael amerikai nagykövetének: “Az amerikaiaknak valójában nincs választásuk, mert Isten dönt felőlük. A zsidóknak azonban megadta a szabad választás lehetőségét. Az Örökkévaló szilárdan bízik a zsidó népben, hogy száz százalékban a szent Tóra útját választják – ekkor a Tóra, a nép és az Ország teljessé válik.”

A lubavicsi Rebbe
A lubavicsi Rebbe
Barack Obamával kapcsolatban a volt Kneszet-képviselő Michael Oren a következőket fogalmazta meg: “Még sohasem volt hozzá hasonló elnök, legalábbis az ötvenes évek, Eisenhower elnöksége óta biztosan nem. Meg kellett vitatni, hogy miként viszonyuljunk hozzá. Az én álláspontom nem kapta meg a többség támogatását. Az volt a véleményem, hogy rugalmasnak kell lennünk és törekednünk kell a kompromisszumra. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor ez lehetetlen, de csak abban az esetben szabad keménynek és hajthatatlannak mutatkoznunk, amikor valóban nincs más választásunk.”

Jicchák Sámir
Jicchák Sámir
Oren “Utam az amerikai-izraeli konfliktuson keresztül” című könyvében dicsérően szólt Netánjáhu miniszterelnökről, amiért igyekezett mindenáron Obama kedvében járni, még akkor is, amikor ezért saját pártjával került szembe. Az interjú során a volt nagykövet azonban a következő, megdöbbentő állítást tette: “Az volt a probléma, hogy mindannyiszor, amikor Netánjáhu rugalmasnak mutatkozott, az amerikai elnök még több követeléssel állt elő, ahelyett, hogy elismerte volna Izrael kompromisszumkészségét.”

Michael Oren
Michael Oren
Forrás: Collive