A közel-keleti békefolyamat ügyében egymástól homlokegyenest eltérő véleményt hangoztatott szerdán Simon Peresz izraeli államfő és Benjamin Netanjahu kormányfő azon a megemlékezésen, amelyet a 18 éve meggyilkolt exminiszterelnök tiszteletére rendeztek.

Peresz a megemlékezésen azt mondta, téved és illúziók áldozatává válhat az, aki úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet fennmaradhat a palesztinokkal. Az államfő szerint Rabin megértette ezt. A békefolyamatot Rabinnal közösen kezdeményező jelenlegi elnök szerint csakis a kétállami megoldás biztosíthatja a jövőben Izrael demokratikus jellegét. Beszédében megbocsáthatatlannak nevezte a Rabin ellen elkövetett merényletet, és hangsúlyozta, a meggyilkolt politikus realista módon tudta, hogy hosszú a békéhez vezető út, de felismerte, hogy Izrael számára történelmi szükségszerűség a béke elérése palesztin szomszédaival, és aláírta a békeegyezményt Jordániával. "A békét az ellenséggel kötik”- idézte Peresz egykori harcostársát.

Netanjahu ezzel szemben úgy látta, hogy Rabin olajágat akart, de a szeme előtt a kard is ott volt. Az államfő után beszélő Netanjahu válaszában elutasította, amit Peresz mondott. „Az államfőnek igaza van, hogy az ellenséggel kötik a békét, de békét akaró ellenséggel. Olyan ellenséggel, amelyik nem akar békét és le akar törölni bennünket a térképről, nem lehet cél a béke” – jelentette ki a miniszterelnök.

A különös szópárbaj a meggyilkolt kormányfő emlékére Jeruzsálemben, a Herzl-hegyi temetőben rendezett hivatalos megemlékezésen zajlott Rabin családja és a legfőbb állami méltóságok jelenlétében. Az egykori izraeli miniszterelnököt 1995. november 4-én Tel-Avivban egy békenagygyűlés után egy jobboldali szélsőséges lőtte agyon.

MTI

Megszakítás