Másfél évtizede eltulajdonított műtárgyat juttatott vissza egy férfi a jeruzsálemi múzeumnak.

15 évvel ezelőtt a jeruzsálemi Ir Dávid (Dávid városa) Nemzeti Parkból elloptak egy kerek követ, egy hajítógép kétezer éves lövedékét. Most, hogy a koronavírus okozta járvány sokakban világvége-hangulatot idéz, a tolvaj elérkezettnek látta a pillanatot arra, hogy megszabaduljon a lelkét nyomó tehertől. Az anonimitásba burkolózó férfi egy barátja közbenjárásával juttatta vissza a kerek követ oda, ahonnan másfél évtizeddel korábban eltulajdonította. „Elérkezett az idő, hogy megtisztítsam a lelkiismeretemet. Úgy érzem, hogy közeleg a világvége.” – üzente az Izraeli Régészeti Hatóságnak a férfi, aki fiatalemberként, viccből csente el a golyóbist. Bár a világvége közeledtét a hatóság nem tudja megerősíteni, emberei arra biztatják a lakosságot, hogy a véletlenül a tulajdonukba került műkincseket mihamarabb szolgáltassák vissza a múzeumokba, hogy az oda látogatók javát szolgálhassák.

A Régészeti Hatóság jeruzsálemi régiójának egyik régésze, dr. Juvál Báruch elmondta, hogy az ilyen köveket hajítógépekből lőtték ki a városokat ostromló seregek a falakon, vagy bástyákon álló védők megfutamítására. „A Dávid Városában feltárt lövedékek minden bizonnyal azokhoz a kegyetlen harcokhoz köthetők, melyek Jeruzsálem ostromlott lakossága és a római légiók között zajlottak körülbelül a polgári időszámítás szerinti hetventől, Jeruzsálem pusztulásától fogva” – magyarázta az archeológus. Hasonló köveket a jeruzsálemi Orosz Körzetben találtak, az úgynevezett harmadik fal feltételezett nyomvonalának környékén. Ez a fal Jeruzsálem külső fala volt a második Szentély idejében. A régészek csatateret tártak fel ezen a területen, és több tucat, kőből készült lövedéket is találtak szétszórva.

Egy ilyen látványos, kőgolyóbisokból rakott halomból emelt el egy darabot annak idején a tolvaj, aki mára családapa lett. A barátja a közösségi médiában kért segítséget a lövedék visszajuttatásához. A Régészeti Hatóság Lopásellenes Egységének egyik felügyelőjét, Uzi Rotsteint betaggelték a segítségkérő poszt alatt, így történt meg a kapcsolatfelvétel. Rotstein nagyon megköszönte a kétezer éves kőgolyó visszajuttatását, és kiemelte, hogy ha a műtárgyakat kiemelik régészeti kontextusukból, az „negatívan befolyásolja a kutatást és a történelmi kirakó darabjainak egymáshoz illesztését.” Hozzátette: „A több ezer éves műtárgyak nemzeti kincseink. Az ország történelméről beszélnek, és elmondják, hogy kik laktak itt. Ezeket [a tárgyakat] dokumentálni kell, és be kell mutatni a nagyközönségnek.”

zsido.com

Forrás: Ir Dávid