Tegnap délelőtt rövid ideig nem közlekedett a 14-es villamos, ugyanis egy kacsacsalád úgy döntött, hogy villamossá változik mivel megunták a kacsalétet és az aranyhalat is kifogták hozzá a patakból, arra viszont nem számítottak, hogy ez meghaladja képességeiket és csak a forgalmat fogják feltartani a síneken való manőverezéssel. Mivel egy idő után elismerték, hogy az aranyhal varázsereje csak mese, hagyták, hogy a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) munkatársai, illetve valószínűleg civilek is befogják őket és elszállítsák a családot Káposztásmegyerre, ahol már nagyon várták őket az Àllat- ès Termèszetvèdelmi Őrszolgálat Újpest kollégái.

 

„A történet reggel indult egy bejelentéssel, hogy a Gyöngyösi utcánál áll a 14-es villamos, mert egy kacsacsalád élete „sínen” van. A bejelentő elmondta, hogy a mamát elcsípték, de a kicsik rohangálnak a síneken. El is indultunk, majd percek múlva jött a telefon, hogy megvan mindenki és külön reklámszatyorban érkeznek egy gyors tujázás után a végállomásra. Végül ott vettük fel(le) őket és biztonságos helyen szabadon engedtük a jegy nélkül utazó bliccelő családot. BKV előtt le a kalappal.”
 
-olvasható az Àllat- ès Termèszetvèdelmi Őrszolgálat Újpest Facebook-oldalán.
 
„Az újpesti állatvédők, a BKV és a BKK munkatársainak összehangolt munkájának eredményeként a kacsacsalád újra egymásra
Itt már újra szabadon úszkálnak békésen

talált, és biztonságos, kacsabarát helyen folytathatták az útjukat.”
 
Azt tudta, hogy a kacsa kóser állat és 24 olyan madárfaj van, amelyik viszont nem az?
A Tóra a négylábúakkal ellentétben a madarak esetében nem közli a kóserság ismérveit. Ehelyett 24 olyan madárfajtát sorol fel, melyek nem kóserek. Ebből logikusan következik, hogy minden más madár kóser. Csakhogy a helyzet nem ennyire egyszerű, hiszen ma nem tudjuk mindegyik, ott felsorolt madarat pontosan azonosítani, továbbá egyes fajoknál azt nem tudjuk, hogy melyik név pontosan melyik szárnyast takarja, illetve hogy a tórai besorolás szerint – ami nem vagy nem feltétlenül egyezik meg a biológiai besorolással – melyik madár tartozik a felsorolt tilalmas szárnyasok családjába.

Bölcseink általában egyetértenek abban, hogy semmiféle ragadozó madár nem kóser. Emellett meghatározták, hogy a kóser madárnak kell, hogy legyen egy olyan lábujja, amelyik nem a többivel egy sorban áll (hanem például hátrafelé vagy feljebb), valamint kell, hogy legyen begye és olyan zúzája, melynek a belsejéből kézzel lehúzható a bőrréteg. Az, hogy ezeknek a feltételeknek egyszerre kell teljesülniük vagy elég egy vagy két feltétel megléte, viták tárgyát képezi a különböző rabbik között, így természetesen vannak vitatható kóserságú fajok is. Ide tartozik például a pézsmaréce vagy más néven néma kacsa, melyet egyes közösségekben kósernak tartanak, máshol viszont nem.

Fontos szabály még a hagyomány elve, mely szerint ma azokat a madárfajokat tartjuk kósernek, melyek fogyasztásának folyamatos hagyománya van. Ide tartozik például a csirke, a kacsa és a liba, viszont a pulyka nem, így vannak olyan közösségek, ahol éppen ezért nem is fogyasztanak pulykahúst. A kacsával kapcsolatban tehát elmondhatjuk, hogy biztosan vannak kóser fajtái. Aggályos azonban a tömés gyakorlata, és – amellett, hogy számos országban ez tilos – sok rabbi egyetért abban, hogy tömött kacsát nem szabad fogyasztani, mert ez az állatkínzás kategóriájába esik, továbbá belső sérülést okozhat az állatnak, ami fogyasztásra alkalmatlanná teszi.

Nem olyan régen egy pingvin is hasonló akcióba kezdett, őt is megmentették az egyenruhások.

 

A pingvin az Antarktiszra akart menni, de a Dózsa György úton elfogták

Egy budapesti pingvin valószínűleg megnézte a Madagaszkárt és elhatározta, hogy megszökik.