A lépést Tunézia kezdeményezi az UNESCO-nál.

Tunézia kezdeményezni fogja az UNESCO illetékes szerveinél, hogy az ország legnagyobb területű szigete, Dzserba a jövőben világörökségi címet kapjon. Minderről Mohamed Zine El-Abidine tunéziai külügyminiszter tett bejelentést vasárnap – közölte a Jewish Telegraphic Agency.

A gyönyörű sziget nemcsak a turisták közkedvelt célállomása, hanem minden évben zsidó zarándokok sokasága érkezik a helyszínre, hogy ott ünnepeljék Lág báomert, a zsidó misztika, testvériesség és büszkeség napját. Becslések szerint idén közel 3000 zsidó zarándok érkezett Dzserba szigetére, ahol szigorú biztonsági felügyelet mellett ünnepeltek – tekintettel az országban uralkodó, rendkívül magas terrorfenyegetettségre.

A tunéziai külügyminiszter arra nem tért ki, pontosan mikor tesznek lépést az ügyben, azonban kiemelte: a világörökséggé nyilvánítás kérelmezésekor különösen nagy hangsúlyt helyeznek a sziget vallási örökségének jelentőségére. Több mecset és keresztény templom mellett Dzserba szigetén található a Ghriba nevű zsinagóga is, amelyet Afrika legősibb zsinagógájaként tartanak számon.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA