Izrael a kilencedik helyen végzett a világ legjobb egészségügyi ellátórendszereinek listáján. A várható élettartam a világon itt a nyolcadik legmagasabb: 82 és fél év.

A londoni központú Legtaum Intézet tízedik éve adja ki kutatási eredményeit a világ legjobban teljesítő nemzeteiről. A szervezet 9 alkategóriában 104 változót vizsgál, és ezek alapján értékeli az egyes országok teljesítményét. Az egészséget három összetevő feltérképezésével mérik: az ország alapvető mentális és fizikai egészsége, egészségügyi infrastruktúra és a megelőző ellátás elérhetősége.

A teljes lista a legjobb egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokról:

 1. Luxemburg
 2. Szingapúr
 3. Svájc
 4. Japán
 5. Hollandia
 6. Svédország
 7. Hong Kong
 8. Ausztrália
 9. Izrael
 10. Németország
 11. Belgium
 12. Új-Zéland
 13. Norvégia
 14. Franciaország
 15. Katar
 16. Kanada

1995 óta minden izraeli állampolgárnak kötelező csatlakoznia a négy rendelkezésre álló egészségbiztosító társasághoz. Az ellátás egy – törvényben meghatározott – része ingyenes, illetve csökkentett áron érhető el, más része csak azok számára ingyenes, akik az alapösszegnél többet fizetnek havonta.

A négy egészségbiztosító pénztár

Az izraeli kórházak a lehető legmodernebb felszereléssel, és magas színvonalú orvosi technológiát alkalmazva látják el pácienseiket. Kiemelkedő eredményeikről, illetve az alkalmazott technikai újításokról szinte minden héten jelennek meg újabb és újabb adatok. Izrael büszkélkedhet a világon a legjobb tábori kórházzal. A szíriai polgárháború számos sebesültjét izraeli kórházakban látják el, ők különböző szervezetek, illetve a miniszterelnök utasítása alapján érkeznek az országba, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Ezzel kapcsolatos hír volt az elmúlt napokban, hogy egy 29 éves szír asszony – terhessége végéhez közeledvén -, vállalta a kockázatos utazást az izraeli határig, hogy gyermekét izraeli kórházban hozhassa világra. A kislány a cfáti Ziv Egészségügyi Központban született császármetszéssel, és szülei – hogy kifejezzék az ország iránt érzett hálájukat -, héber névvel ajándékozták meg újszülöttjüket – a gyermek a Szárá nevet kapta.

Az újszülött a Ziv Egészségügyi Központban

Az asszonyt, akinek lakóhelye körül minden kórház és klinika megsemmisült a polgárháború évei alatt, az izraeli határról a katonaság szállította a cfáti kórházba. „Amikor a férjem meghallotta, hogy mindenképpen a határra megyek, hogy kórházban hozhassam világra a gyermeket, arra kért, hogy ha egészségesen megszületik, Izrael iránt érzett hálánk jeléül zsidó nevet adjunk neki.” Az asszony azonban nem vette igénybe sokáig a zsidó állam vendégszeretetét, mivel igyekezett hazatérni családjához, a férjéhez, a lányhoz és a szüleihez, akikért nagyon aggódott. „Soha nem felejtem el, amit lányomért, Száráért és értem tettek”- mondta. „Ha Szárá elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, elmesélem neki, hogy hol született és miért választottuk neki a világ minden neve közül éppen a Szárát.”

Bohócdoktor egy izraeli kórházban

A cfáti Ziv Egészségügyi Központ a napokban más eredményei miatt is szerepelt a hírekben. Kutatásaikban ugyanis kimutatták, hogy a bohócdoktorok nagymértékben előrelendítik az autista gyermekek integrációját azáltal, hogy segítik a kommunikációt és a személyes kapcsolatok kialakítását. „Jelenleg nincs olyan, bizonyítottan hatékony terápia, mely ennyire széles körű stimulációt és kommunikációt tenne lehetővé; e kutatás szokatlan eredményei arra sarkallhatnak minket, hogy az effajta kezelést könnyebben elérhetővé tegyük”- mondta dr. Ori Jickár, a kutatás vezetője.

A jeruzsálemi Hádászá Kórház tömbje

Forrás: israellycool,israelhayom, Arutz7