Netánjáhu arra utasította a külügyminisztériumot, hogy találjanak megoldást az Aleppó ostroma során megsérült nők, gyermekek és fegyvertelen férfiak minél hatékonyabb megsegítésére. A miniszterelnök a leginkább rászorultakat izraeli kórházakban kezeltetné.

“Mindannyian látjuk, hogy milyen szenvedéseken kell keresztülmenniük a szíriai civileknek, ezért arra kértem a külügyminisztert, hogy vizsgáljon meg minden lehetséges megoldást, hogy tovább növelhessük a sérülteknek juttatott orvosi segítség mértékét, különös tekintettel az aleppói túlélőkre. Készek vagyunk sérült nőket és gyermekeket fogadni, valamint azon férfiakat is, akik nem vesznek részt a harcokban.” – jelentette ki a miniszterelnök.

“Terveink szerint Izraelbe szállítanánk őket, és itt nyújtanánk számukra egészségügyi ellátást, ahogyan azt tettük már sok ezer szír sérülttel az elmúlt években. Megteszünk mindent, hogy ehhez megteremtsük a feltételeket.” – tette hozzá.

A cfáti Ziv kórház

Izrael már régóta fogadja a szír civileket és a lázadó erők sérült katonáit is az északi országrész egészségügyi intézményeiben, elsősorban Cfáton, a Ziv kórházban. A gyógyultakat a kezelés végeztével visszaszállítják Szíriába.

“Bár Izrael és Szíria között ellenséges a viszony, mégis nagy szükség van az izraeli orvosi segítségnyújtásra. A polgárháború 2011-ben kezdődött el, itt, Cfáton 2013 februárja óta fogadjuk a sérülteket. Büszkén jelenthetem, hogy már több mint 2500 szír állampolgárt kezeltünk.” – mondta Dr. Szálmán Zárká, a Ziv kórház igazgatója.

Dr. Szálmán Zárká

Szeptemberben az ellenzéki Munkapárt vezetője, Jicchák Herzog arra szólította fel a kormányt, hogy engedélyezzék a háborús menekültek befogadását. Szíria lakosságának fele kényszerült lakóhelye elhagyására a háború alatt, közülük mintegy egymillió ember a Golán-fennsík szíriai oldalán vesztegel.

“Felszólítom az izraeli kormányt, hogy a humanitárius segítségnyújtás mellett tegye lehetővé szír menekültek befogadását is. Zsidóként nem szemlélhetjük tétlenül, ahogy a határ másik oldalán milliók várakoznak arra, hogy biztonságos helyre jussanak.” – mondta Herzog.

Szír sérült érkezik a cfáti kórházba

A kormány biztonsági okokból nem engedélyezte a menekültek befogadását, de a humanitárius segítségnyújtás további növeléséről döntött.

Forrás: Haaretz