A világon mintegy 500 afrikai vadszamár él. A kihalástól való megmentésben a Rámát Gán-i állatkert is fontos szerepet játszik, írja a United with Israel. Az állatkert tenyészprogramja keretében nemrégiben született egy afrikai vadszamár-csikó, aki a Broko nevet kapta, ami amhara nyelven annyit tesz: Isten áldása.

Ez a vadszamár a Horn-fokon honos. Egyedeinek gyakran akár húsz kilométert kell gyalogolniuk, míg vizet és élelmet találnak. A szűkös vízkészleten emberekkel, nyájakkal és egyéb állatokkal is osztozniuk kell, így nem csoda, hogy a vízhiány megtizedelte soraikat. Bár a patás emlősök sokáig bírják víz nélkül, a szoptató nőstényeknek megfelelő mennyiségű folyadékra van szükségük kicsinyeik táplálásához.

A világ teljes, állatkertben élő afrikai vadszamár-populációja két csoporttól ered, melyeket még az 1970-es években fogtak be Afrikában. Egy ötfős csoport a svájci Bázelbe került, egy másik, 12 egyedből álló csapat pedig az Éjláthoz közeli Jotvata kibuc Cháj-Bár nevű természetvédelmi területére. A jelenleg háromszáz főt számláló, fogságban élő populáció egyedei a világ számos állatkertjében élnek.

Izrael kulcsszerepet játszik e faj megmentésében. „Az afrikai vadszamár a világ legkisebb vadlova. Teste szürkésbarna, hasa fehér és a lábán feeketével csíkozott fehér »zoknit« visel. Füle nagy, szemét fekete szempillák keretezik” – mondta Keren Or, a Rámát Gán-i szafari zoológusa. „A látogatók közül sajnos sokan nem figyelnek fel ezekre az állatokra. Azt mondják magukban: »ó, ez csak egy szamár« – és haladnak tovább. Így aztán nem veszik észre a világ egyik legszebb és leginkább veszélyeztetett vadlovát.”

A Ramat Gan-i állatkertben már számos alkalommal született veszélyeztetett fajnak utóda, oldalunkon például nemrég számoltunk be homoki macskák, illetve orangután bébi születéséről.