A homoki macska vagy más néven margaritamacska a macskafélék családjába tartozó faj. Többnyire sivatagos vagy félsivatagos területeken él, populációi egykor az egész Közel-keleten, Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában is megtalálhatók voltak. A homoki macska veszélyeztetett faj, éppen ezért jelentett különös boldogságot a Rámát Gán-i szafari munkatársainak számára az új alom érkezése, tudósít a Haaretz.

 

 

 

A világon mindössze mintegy tízezer homoki macska él vadon, rajtuk kívül pedig – a most világra jött öt csöppséggel együtt – további 183 példány él fogságban.

A Rámát Gán-i állatkertben egy Franciaországból származó kétéves nőstény és egy svédországi eredetű hím él, akik – bár kezdetben nem voltak túlságosan barátságosak egymással – végül sikeresen áthidalták a nyelvi nehézségeket és életképes utódokat nemzettek.

Amióta azonban a kicsik a világra jöttek, a gondozók és a nőstény állat a lehető legtávolabb tartja tőlük a Marib nevet viselő hímet, mivel ezek a kicsi és szeretetreméltó kinézetű ragadozók meglehetősen kiszámíthatatlan agresszióval tudnak viselkedni. A kicsik – összesen öt kölyök – később európai állatkertekbe kerülnek majd, hogy részt vegyenek abban a nemzetközi programban, amelynek célja a homoki macskák megmentése.

Trópusi pillangók között sétálhat Jeruzsálemben

Megnyílt a jeruzsálemi állatkert lepkeháza, amely az első ilyen jellegű gyűjtemény Izraelben.

Egykor Izrael területén is éltek homoki macskák, ám a faj képviselői mára teljesen eltűntek az országból, sőt, az egész Közel-Keletről. E kis termetű ragadozók jellegzetessége, hogy rendkívül sokáig kibírják víz nélkül és kedvelik a homokot, valamint a száraz környezetet. Ám az aranyos és a házi macskához igencsak hasonló külső vad és meglehetősen agresszív belsőt takar, ezért a homoki macskából sosem lesz háziállat.

Az öt kölyök egy hónappal ezelőtt látta meg a napvilágot. Rendkívüli módon mindannyian túlélték az első heteket.

„A gondozók azt mondják, hogy Sabiya [az anyaállat] csodálatos anyuka. Eteti, tisztítja, rejtegeti a kicsinyeit”

– nyilatkozta a szafari szóvivője, Szágit Horowitz. Utóbbi, mint magyarázta, elengedhetetlenül fontos a homoki macskák túlélése szempontjából. A Rámát Gán-i szafariban korábban két másik homoki macska is élt, ők tisztes öregségben távoztak az élők sorából.

Megszakítás