Tudtukon kívül egy merénylet áldozatainak nevét adták gyermeküknek a korábban tanácstalan szülők.

Egy novemberi vasárnapon a Miamiban élő Rosen családban kisfiú született. A szülők nem boldogultak a névválasztással, ezért az anya apjához fordultak segítségért. „Hallgassatok a megérzéseitekre” – válaszolta a nagypapa. „A szülők pontosan tudják, milyen nevet kell adniuk a gyermeküknek. Ha azonban továbbra sem jutnátok elhatározásra, akkor javaslom, hogy az egyik nagyapám, Dávid Cháj nevét adjátok az újszülöttnek, mivel nagyon különleges ember volt.”

Nem így történt, szombat éjjel, a brit milá előtti éjszakán a szülőknek sikerült dönteniük, és másnap reggel, a körülmetélési szertartás keretében a kisfiú a Netánel Jáákov nevet kapta.

Mindeközben Izraelben tragikus terrortámadás történt, melyről a házaspár semmit nem tudott. Egy arab terrorista az út széléről fegyverrel támadt az autójával lányuk leendő férjének sábát chátánjára (a vőlegény szombatja, ünnepség az esküvőt megelőző szombaton) igyekvő Litman családra. A családfő és az egyik fiú a helyszínen életét vesztette a támadásban.

A kis Netánel Jáákov szüleit az egyik nagymama hívta fel vasárnap, és többek között megjegyezte, hogy milyen szép, hogy ezt a nevet adták gyermeküknek. A szülők ekkor értesültek a pénteki merényletről, és így derült ki számukra, hogy a két áldozatot Netánelnek, illetve Jáákovnak hívták.

 Jáákov Dávid Litman rabbi (jobbra) és fia, Netánel Cháj

Jáákov Dávid Litman rabbi (jobbra) és fia, Netánel Cháj
A történet azonban itt nem ért véget, ugyanis a család a különös „véletlen” okán minden újságcikket, történetet és visszaemlékezést elolvasott a merényletről és az áldozatokról, amihez csak hozzáfértek. Egy héttel később a feleség különös mosollyal várta haza a férjét a zsinagógából. Egy újságcikkből megtudta ugyanis, hogy az apja által javasolt név is beleillik a történetbe: a két meggyilkolt második neve ugyanis Dávid és Cháj volt: Netánel Cháj és Jáákov Dávid.

A szülők ezután kapcsolatba léptek a Litman család túlélő tagjaival. Az asszony ma meghatottan tartja a kezében a kis Netánel Jáákov bekeretezett fényképét. Mindannyian megerősítik: bár a világ két különböző pontján élnek, mégis összetartoznak. Mindennapjaikban érzik azt a misztikus kapcsolatot, mely a zsidó nép tagjai között mindig és mindenkor fennáll, akkor is, ha több tízezer kilométer választja el őket egymástól.

 A szülők

A szülők
Az angol és héber nyelvű videofelvétel itt tekinthető meg.

Forrás: onlysimchas

Megszakítás