A Vörös Félhold mentőautója elhajtott a merénylet helyszínéről segítségnyújtás nélkül.

Izraelben a mentőszolgálatot „Magen David Adom”, azaz a Vörös Dávid Csillag szervezet látja el. Ennek a megfelelője a Palesztin Hatóságban a „Vörös Félhold” szervezete. Mind a két mentőszolgálat a genfi székhelyű Nemzetközi Vöröskereszt égisze alatt működik, ezért elméletileg mind a kettő „pártatlan, semleges, független szervezet melynek kizárólagos emberbaráti feladata az, hogy fegyveres konfliktusokban és más erőszakos helyzetekben védje az áldozatok életét és méltóságát és segítséget nyújtson nekik.”

Az izraeli mentősök mindenkinek segítséget nyújtanak, ha több rászorulóhoz érkeznek ki egyszerre, akkor a sérülés súlyosságát figyelembe véve állapítják meg a kezelés sorrendjét, függetlenül az illető vallásától, nemzetiségétől.

A múlt pénteken gyilkos merénylet történt Otniél település közelében. Palesztin terroristák egy elhaladó autóból tüzet nyitottak egy izraeli család gépkocsijára. A kocsiban utazó családfő, a negyvenéves Jakov Litman rabbi és a tizennyolc éves fia, Netanel a helyszínen meghaltak. A kocsi többi utasa csak könnyebb sérülést szenvedett. A tizenhat éves Dvir is megsebesült a lábán de nem vesztette el a lélekjelenlétét. Felhívta a rendőrséget és részletesen leírta mi történt, hol vannak és merre menekültek el a támadóik. Közben azt is elmondta, hogy a palesztin Vörös Félhold mentőautója is ott volt, de egyszerűen elhajtott, segítségnyújtás nélkül.

Ez az eset nagy felháborodást váltott ki Izraelben. A miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is szóba hozta azon a sajtóértekezleten, melyet a Párizsban elkövetett terrortámadások után tartott: „Tegnap komoly incidens történt. Egy palesztin mentőautóról van szó, mely amikor elhaladt a Litman család gépkocsija mellett, melyben halottak és sebesültek voltak, nem állt meg és nem nyújtott segítséget.”

Az izraeli miniszterelnök Netanjahu hozzátette: „Ez nem történhet meg izraeli mentősökkel, akik kivétel nélkül mindenkinek segítenek, zsidóknak, araboknak, mindenkinek”. Netanjahu azt is megjegyezte, hogy Izrael nem tér napirendre térni ügy felett és lépéseket fog tenni a Nemzetközi Vöröskeresztnél.

Izrael források szerint ez nem az első ilyen eset volt. Palesztin mentőautók és orvosok rendszeresen nem vesznek tudomást izraeli áldozatokról. Például idén októberben egy gyilkos késelés történt Jeruzsálem Óvárosának arab negyedében egy palesztin orvosi rendelő közelében. Az arab orvosok és az egészségügyi személyzet tétlenül nézték, hogy a zsidó áldozatok elvéreznek míg az arab járókelők durván gyalázták az egyik áldozat sebesült feleségét.

Az izraeli hatóságok azóta letartóztatták az Otniél melletti terrortámadás végrehajtóját Saadi Mutawet. Az elkövető apja jelentette az esetet az izraeli katonaságnál, mert attól félt, hogy ellenkező esetben, ha kiderül a tettes személye, akkor lerombolják a család házát. A nyomozás során megtalálták a terrortámadás során használt fegyvert és autót is.

Dan Diamant

 

Megszakítás