Az Egyesült Államok elnöke eddigi tevékenységével nem aratott osztatlan sikert.

Donald Trumpot bírálatok érték amiatt, hogy nem eléggé erélyesen lépett fel az antiszemita jelenségek ellen, illetve magas pozícióba helyezte az antiszemita csoportokat is megszólító stratégáját, Steve Bannont, akit egyébként azóta már eltávolított a Nemzetbiztonsági Tanácsból. Az elnök egyébként többször elítélte az antiszemitizmust.

Tény az is, hogy Trump tett olyan lépéseket is, amelyek azt jelzik, hogy határozott Izrael-barát álláspontot képvisel. Mielőtt beiktatták, elítélte az ENSZ által hozott, az izraeli telepekkel kapcsolatos határozatát, valamint állást foglalt az iráni atomprogram ellen, és ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezik. Az USA új izraeli nagykövete, David Friedman ráadásul támogatja az zsidó állam telepeseit. Ugyanakkor ezekben a kérdésekben (telepesek, nagykövetség áthelyezése) Trump óvatosságra is intette Benjamin Netanjahut.

Az amerikai zsidóság körében (január 20. és március 15. között) elvégzett felmérés szerint az új elnök első két hónapjára 31%-os tetszési indexet kapott, amely 11 százalékponttal alacsonyabb az előző évek összesített átlagához (42%) képest. Ez az átlag alatti minősítés nem váratlan. Az Egyesült Államokban élő zsidóság 64%-a inkább a Demokrata Párttal szimpatizál, csak 29% húz a Republikánus Párt felé. A zsidóság körében elért 31% annak a fényében is értelmezhető, hogy a demokraták 10%-a és a republikánusok 84%-a helyesli Trump eddigi működését.

Donald Trump többször is beszélt arról a kampányában, hogy célja a békemegállapodás létrehozása – akár veje, Jared Kushner közreműködésével – Izrael és a palesztinok között. Ha ezt végül valóban elérné, akkor nyilvánvalóan nemcsak az amerikai zsidóság, de a teljes lakosság körében is nőne az elfogadottsága.

Forrás: Gallup