Nem olyan régen a zsido.com is beszámolt arról, hogy mik lesznek a 2022-es polgári év legdivatosabb zsidó nevei. A névsor azonban inkább a diaszpórára, azon belül is az angolul beszélő országokhoz volt igazítva. Most, az izraeli központi statisztikai hivatal legfrissebb, december 20-án közzétett jelentéséből látható, melyek a legnagyobb népszerűségnek örvendő nevek Izraelben. Lior Zaltzman, a Kveller újságírója külön kiemelte, hogy a felsorolásban szereplő nevek egy része már évek óta versenyben van, azonban vannak meglepetést okozó nevek is. 

 

Ezek lesznek 2022 legmenőbb zsidó babanevei

Bajban van a névválasztással? Hátha tudunk segíteni, olvassa el a cikket!

 

Talán többeknek meglepetést okoz, de csakúgy, mint 2019-ben, Izraelben a legnépszerűbb név tavaly is a Mohamed volt, bár a statisztikai hivatal szerint az előző évben már kevesebb muzulmán kisfiú kapta ezt a nevet.

Jákob ősapánk kedvenc gyermekének, a színes köntösben járó Joszefnek a neve lett a második legnépszerűbb Izraelben, mely nemcsak a zsidó fiúk, de a muzulmán vallásúak körében is használatos.

A harmadik legnépszerűbb név az Ariel lett, melynek jelentése „Isten oroszlánja”. 2020-ban 1802 újszülöttet neveztek el így a szüleik, s miután ott ez egy uniszex névnek számít, 1223 kisfiú mellett 579 kislány is megkapta ezt a nevet. A tavalyi Arielek legyenek bár fiúk vagy lányok, mindegyike zsidó vallású.

Tamar Eisenman taken by Shervin Lainez, Facebook

Zsinórban az ötödik évben a Támár a legnépszerűbb név a lányok körében. Mózes első könyvében szereplő bibliai alak mellett a pálmafára és annak termésére is utal. Időnként Taminak rövidítik. A zsidó államban a híresebb Támárok közé tartozik Tamar Zandberg politikus, a Knesszet tagja, illetve Tamar Eisenman producer, dalszövegíró, énekes is. Tavaly 1116 kislány kapta ezt a nevet.

A Támár után a Maja került a második helyre, melynek jelentése „patak”, és gyakorlatilag szinte mindig bekerül a top 10-es listába. A név már csak azért is népszerű, mert például Hollywood izraeli csillaga, Gal Gadot is így nevezte el középső lányát.

A harmadik legnépszerűbb leánynév, az Abigail vagy Avigail, mely jelentése „apám öröme”, s nem mellesleg a zsoltáros király, Dávid feleségét is így hívták.

A szintén nagyon népszerű bibliai név, a Noá (jelentése „mozgás”), negyedik helyen szerepel a listán. Így hívják az izraeli média két hírességét is: Noa Koler, az izraeli televízió királynője, illetve Noa Kirel, aki meg egy feltörekvő popsztár. 

A top 10-es lánynevek sorát erősíti az Adél is, mely különösen népszerű az etióp zsidók körében, a Hodaja és Noja nevek mellett, illetve bekerült még a Szárá, Ajala, Jael, Sira és Eszter is.

A legnépszerűbb fiúnév a zsidó babák között az örök klasszikus Dávid volt. Tavaly 1536 kisfiú kapta ezt a nevet Izraelben. A

Reef Neeman

Photo by Kobi Gideon / Wikidata GPO

második helyen Lavi végzett, mely héberül „oroszlánt” jelent. A további népszerű nevek pedig: Uri és Ari volt, – utóbbi szintén „oroszlánt” jelent. Az etióp zsidó fiúknál pedig a Rafael, Emanuel és Noam lettek a legtöbbet adott nevek.

Az előző évekhez képest egyre többen adják a Liv – Bar Rafaeli modell lányát is így hívják –, Leni, Arbel és Alma neveket – utóbbi „fiatal hölgyet” jelent és Gal Gadot legidősebb gyermekét is így hívják. Nőtt a népszerűsége a Reef (más alakban Riff) névnek is, mely héberül ugyanazt jelenti, mint angolul, vagyis „zátony”. S bár ez is uniszex név, 2020-ban több lánygyermek kapta, valószínűleg Reef Neeman jeruzsálemi szépségkirálynő sikere miatt. Az izraeli muszlim lányok körében a legtöbbet adott név a Marjam és a Saam volt, míg a fiúknál pedig a Mohamed után az Ahmad, Adam, Joszef, Omar, Ali, Abed, Amir, Ibrahim és Mahmud voltak a legnépszerűbbek.

Címlapkép: Valeria Zoncoll on Unsplash