A dél-afrikai származású Levin az izraeli média értesülései szerint összeveszett a vállalat igazgatótanácsával

Másfél éves működés után váratlanul azonnali hatállyal távozni kényszerült Jeremy Levin, a Teva gyógyszervállalat elnök-igazgatója – jelentette szerdán az izraeli rádió. A dél-afrikai származású Levin az izraeli média értesülései szerint összeveszett a vállalat igazgatótanácsával, különösen annak vezetőjével, Phillip Frosttal mérgesedett el a viszonya.

Izrael legnagyobb cégének vezetését átmenetileg az eddigi igazgatóhelyettes és gazdasági igazgató, Éjál Dése vette át. A vita hátterében a tervezett hatékonyság-növelő intézkedések álltak, különösen az ötezer fősre tervezett elbocsátások, valamint a közelmúltban felszínre került adózással kapcsolatos nézeteltérések. „Véleménykülönbségek voltak köztünk a stratégia megvalósításáról, de a Teva erősebb, mint valaha, ma részvényeket vásárolnék”- mondta a sajtó képviselőinek Phillip Frost, az igazgatótanács elnöke.

A Teva vezetésének belső konfliktusáról kiszivárgott, hogy a cég igazgatói múlt héten egy levélben a vállalat folyó ügyeibe való beleszólással vádolták az igazgatótanácsot. A két csúcsvezető „már nem volt képes együtt megbeszélést tartani”- közölte lemondásakor Levin. A hír bejelentése után felfüggesztették a kereskedést a Teva részvényeivel, mivel azok 7 százalékot estek a Wall Streeten, de később ismét megindulhatott a kereskedés a cég papírjaival. A vállalat csütörtök délután hozza nyilvánosságra a harmadik negyedévi pénzügyi mérlegét. Az elemzők részvényenként 1,26 dolláros tiszta nyereségre számítanak ötmilliárd dolláros bevétel mellett. Levin másfél millió dolláros (kb. 330 millió forint) évi fizetést kapott a cégtől, de a Globes című izraeli gazdasági hírportál szerint ezen felül prémiumként további 4,4 millió dollárt is kaphat, és lelépési díjként még 3 millió dollárt, bár ezért meghatározott ideig atávol kell tartania magát a konkurenciától.

MTI/Gazdasági rádió

Megszakítás