A Gut Sábesz újonnan induló rovata egy interjúsorozat, mely közösségünk megbecsült, köztiszteletben álló tagjait mutatja be olvasóinknak. Elsõként Gyõrfi László, vállalkozóval beszélgettünk. 

„Nem vallásos családban nõttem fel – mondja Gyõrfi László –, gyakorlatilag 18 éves koromig nem foglalkoztatott a zsidóságom. Ekkor csináltattam meg a briszt is. Szüleim mindketten zsidók, öcsémmel jó kapcsolatban vagyok, õ 11 évvel fiatalabb nálam, így édesapánk halála után kicsit átvettem a családfõ szerepét.
– A családi háttér tehát nem motiválta a zsidóság keresésében. Hogyan jutott el mégis hozzánk?
– Oberlander Báruch rabbi és felesége, Batsheva nagy hatással voltak rám. Náluk tanultam meg sok alapot a zsidósággal kapcsolatban, majd 1990-tõl közel egy évet töltöttem Izraelben. A (vallásos) Bár Ilán Egyetemen, illetve ulpánon és mechinán tanultam .
– Gyermekkoráról tett már említést. Mit tudhatunk jelenlegi családjáról?
– Feleségemet, Tímeát a Rabbi¬kép¬zõ¬ben ismertem meg 1995-ben. Három évre rá házasodtunk össze. Három gyermekünk van, Sára 12, Dani 10, Benjámin 6 éves. Az Óbudai Zsinagógába, Köves Slomó rabbihoz járunk imádkozni. Egész családommal erõsítjük és lelkesítjük ezt a fiatal és dinamikusan fejlõdõ közösséget. Itt tartottuk néhány héttel ezelõtt lányom bát micvá ünnepségét is, ahol egy kicsit „bepótolhattam” az elmaradt gyerekkori hiányosságaimat.
– Mivel foglalkozik a civil életben?
– Munkám eleinte (közgazdász diplomám van) csak érintõlegesen kapcsolódott a zsidóságomhoz. Egy kivitelezõ céget vezetek, így minden évben én gyártottam és állítottam fel a közösség szukoti sátrait, valamint a szabadtéri chanukai gyertyatartókat. Három éve Baruch Oberlander rabbi támogatásával keltettem életre a zsidó közösség új (ma már egyetlen) kóser pékségét, a Semes pékséget.

Megszakítás