Az eseményen arab és zsidó vendégek együtt jártak örömtáncot zsidó zenére.

Nem mindennapi eseményt szerveztek Bahreinban, amikor a monarchia muzulmán uralkodója hanukai ünnepségre hívta a helyi zsidóságot. A múlt heti rendezvényen Hamad bin Isa Al Khalifa király egy csoport üzletembert és más helyieket is vendégül látott a zsidó ünnep alkalmából – adta hírül a Times of Israel. A résztvevőkről készült videó hamar elterjedt az interneten, a felvételeken arab férfiak és kipát viselő zsidó vendégek együtt járnak örömtáncot tradicionális zsidó zenére.

A napjainkban közel 1.4 millió lakosú Bahrein jelenleg az egyetlen olyan perzsa-öbölbeli állam, ahol a zsidóság szabadon tarthat fent zsinagógát. Az országban egykor 1 500 zsidó élt, akiknek nagy része Izrael 1948-as megalapítása után, majd az 1967-es hatnapos háborút követően elköltözött. Becslések szerint mára 50 zsidó maradt Bahreinben.

Jews and Muslims celebrate Hanukkah in Bahrain

American Jewish millionaire Lazer scheiner and his friends throwing a Hanukkah party in bahrain with the local Arabs isn’t it amazingfollow me on twitter for…

Khalifa király tavaly szervezett első alkalommal hanukai ünnepséget országa zsidósága számára. Akkor az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke, Moshe Levin rabbi is részt vett az eseményen, hogy áldást mondjon az első gyertya meggyújtásakor. A fogadáson az uralkodó személyesen köszöntötte a vendégeket.

„A terror elleni harcban minden vallásból származó vezetőnek részt kell vennie. Itt, Bahreinban a különböző vallású emberek félelem nélkül élhetnek együtt, és mi továbbra is meg fogjuk engedni a zsidóság számára, hogy békében és nyugodtan éljenek a szokásaikkal és vallásos törvényeikkel együtt, félelem nélkül” – mondta beszédében a király.

zsido.com

 

Kép forrása: Youtube