Ünnepség a Normafánál

 

Az év kivételes napjainak egyikére (ijár hó 18-án, azaz április 29-én este, az ómerszámlálás 33. napjára) szólt az invitálás. Helyszín a Normafa. A gyönyörű természeti környezetben este 19 órakor már minden a helyén volt. Hatalmas tábortűz, asztalok, padok, kóser ételek, italok, barbecue, műszaki felszerelések, az élő zenekar Gerendás Péterfellépéséhez, és az ünnepre érkezők egyre sokasodó tömege. Igazi piknik hangulat, chászid életöröm, és vidámság töltötte be a teret.

Oberlander Báruch rabbi az ünnephez kötődő történeti előadásában elmondta, hogy ez a nap annak a szörnyű pestisjárványnak az emléke, amely rabbi Ákiva tudós tanítványait pusztította el, és ezért az ómerszámlálás (a peszách és sávuot összekötésének 49 napja) idejébe félgyászt iktattak. A Chábád Lubavics felfogás értelmében ez a nap gyász- és halálozási évforduló, Simon bár Jocháj sírjánál való megemlékezés mellett egyben az örökre kitörölhetetlen zsidó hit és szellemiség továbbélésének, az élet igenlésének a napja is.

A rabbi záróbeszédében hangsúlyozta, hogy a Tóra egyik legfontosabb tanítása, a szeresd felebarátodat, mint önmagad parancsolat. Ez a mindig aktuális és örök időkre ható tanítás napjainkban különösen fontos intelem.

 Mint ahogyan megszokhattuk, a Pesti Jesiva, és az est főrendezője Smuél Raskin ennek szellemében örvendeztette meg a résztvevőket ezzel a különleges “kivételes” nappal. Köszönjük.

Lukács Zsuzsa

Megjelent: Egység Magazin 12. évfolyam 48. szám – 2014. július 31.