Újabb olyan festményt kaptak vissza Max Stern német zsidó galériatulajdonos örökösei, amely a néhai zsidó műkereskedő világhírű gyűjteményének kényszereladásakor került a nácik kezére.

A Gestapo által üldözött zsidó származású Stern 1937-ben adta el Andreas Achenbach Skandináv tájkép című festményét, amely a kölni aukciósház közbenjárásának köszönhetően most a kanadai Concordia Egyetem tulajdonába került vissza.

Az intézményt Max Stern hagyatéka egyik örököseként jelölte meg. A kisméretű olajfestményt – amelynek eredetiségét a londoni székhelyű Art Loss Register is megerősítette – a berlini kanadai nagykövetségen adták át az örökösök főképviselőjének.

Az 1987-ben elhunyt Stern mintegy 400 darabból álló gyűjteményét a Concordia Egyetem mellett a jeruzsálemi Héber Egyetemre és a montreali McGill Egyetemre hagyta. A Concordia Egyetem tíz éve indított kutatási programot a szétszóródott Stern-gyűjtemény sorsának feltárására és összegyűjtésére.

Az első képet 2006-ban szerezték vissza. Max Stern elmenekült Németországból azután, hogy a nácik gyűjteményének eladására, galériájának felszámolására kötelezték őt az 1930-as évek végén. Kanadában telepedett le, ahol megpróbálta vállalkozását újjáépíteni.

Életében csak kisebb sikereket ért el festményei visszaszerzésében, egy német bíróság 1964-ben anyagi kompenzációt ítélt meg neki a gyűjtemény elkobzása miatt. Stern 1987-ben halt meg, mivel nem voltak gyermekei, a három egyetemre hagyta örökségét.

MTI

Megszakítás