Megújult a zsidó házasélet alappillére

 

Új rituális fürdő Budapesten

Elkészült Budapest első rituális fürdőjea háború óta. A Kazinczy utca-i mikve felavató ünnepségére a világ több pontjáról érkeztek neves rabbik, akik egyben a fürdő kútvizét is kóserolták.

A bonyolult szerkezetű mikve, másfél év építési munkálatok után, most van elkészülő félben. A fürdő vizének forrása a tetőn, medencében gyűjtött esővíz és az épület udvarán fúrt kút, melynek vize egy külön tisztító rendszeren is keresztül megy.

Az új mikve a legkorszerűbb elvárások szerint, gyakorlatilag egy gyönyörű luxusfürdő, több fürdőszobával, sőt még jakuzival is felszerelve. A fürdő után már most sok fiatal nő érdeklődőt, örömmel fogadva, hogy végre felépült egy korszerű mikve, amely a zsidó házaséletet fogja szentesíteni, és teljessé tenni.

Most pénteken volt a fürdő avatási ünnepsége.

A mikve rituális fürdő a legalapvetőbb feltétele a vallásos zsidó életnek. A Biblia parancsa szerint a havi ciklust befejező asszonynak a rituális fürdőben kell alámerülnie, és csak ez által válik a házaséletre tisztává. A fürdő feltételeit bonyolítja, hogy a mikvébe csak „természetes” azaz eső, vagy patak illetve kútvizet lehet használni. Ez egy Budapest méretű nagyváros kellős közepén nem egy könnyű feladat.

A fővárosban a háború előtt a belvárosi Kazinczy utcában volt egy – az 1928 épült – teljes Mikve épület sok-sokosztályú fürdővel. A háború óta a többi intézménnyel együtt a rituális fürdők is hanyatlásnak indultak. Ezért lett szükséges egy új fürdő építése. Erre a feladatra két New York-i magyar származású milliomos vállalkozott. Hászid hagyomány szerint nagy becsesség a Mikve építése és elősegítheti a gyermekáldást is.

A fürdő avatása újabb jele a budapesti zsidó hitélet reneszánszának. Hiszen nagy események sorozata volt a budapesti zsidó életben az elmúlt hetekben. Újjáalakult a történelmi Statusquo Ante zsidó irányzat közössége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, ezzel szinte egybe esett Fixler Hermann, az Autonóm Ortodox Hitközségnyolcvannyolc éves elnökének halála, harminc éves vezetés után, most pénteken pedig felavatták Budapest első mikvéjét – rituális fürdőjét.

 Az avatáson jelen volt a new yorki magyar származású szatmári közösség rabbijaFriedman Jiszráél, Bécs egyik ortodox rabbija, a budapesti születésű Schwarcz Ábrahám,Oberlander Báruch a budapesti Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület rabbija, aki a fürdő építését felügyelte, az Autonóm Ortodox Hitközség rabbija Weisberger Mózes, illetve a frissen újjáalakult Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija Köves Slomó.

Mikve adományozói két New Yorki magyar származású szatmári hászid, akik ezt az önálló intézményt adományukkal hozták létre, és a továbbiakban is ők finanszírozzák majd a működését, melyet Weisberger Mózes és Oberlander Báruch fognak felügyelni.

További információ a mikvéről:
061-268-0183

Megjelent: Egység Magazin 14. évfolyam 54. szám – 2014. augusztus 3.