Ketef Hinom néven új városi park nyílt Jeruzsálemben, amelyben sétálva egyszerre élvezhetjük a különleges panorámát, az évezredes régészeti emlékeket és a zöldellő természetet.

Az óvárossal szemben, a Begin Múzeum mellett kialakított park egyik fő látványossága az első Szentély korában mészkőbe vájt sírbarlang-rendszer. Abban az időben más temetkezési szokásokat követtek a zsidók, mint manapság: halottaikat családi sírbarlangba temették. A holttesteket a barlang falai mentén kialakított kőágyakra fektették, majd miután a hús elenyészett, a csontokat a barlang közepébe ásott, mély verembe helyezték. Innen ered a bibliai „összegyűjtetett őseihez” kifejezés. A megüresedett kőágy ezután várta a következő elhunytat. A sírbarlangokat a városon kívül alakították ki. Az első Szentély idején a mai városfalak alatt húzódó Hinom-völgy (Géj Hinom) volt Jeruzsálem egyik határa. Így ír erről Jehosua (Józsué) könyve (15:8): „Erre fölmegy a határ Ben-Hinom völgyén délre a Jevúszi oldalától – az Jeruzsálem, s fölmegy a határ azon hegy csúcsára, mely a Hinom völgye előtt van nyugatról, mely a Refáim völgyének szélén van északról.”.

Itt húzódott továbbá a Betlehem felé vezető főút is, mely szintén kedvelt temetkezési hely volt. A Géj Hinom héber kifejezésből alakult ki a magyar „gyehenna” szó, mely poklot jelent. A völgy valóban pokoli szertartások helyszíne volt egykor: a pogány népek ősidők óta ott áldozták fel gyermekeiket bálványuknak, Molochnak.

A régészeti feltárások 95 ember maradványaira leltek, akik mellé számos használati tárgyat helyeztek. Ezek közül a legértékesebb az a szerencsét hozó amulettként szolgáló ezüsttekercs, mely a papi áldás Tórában leírt szövegét (4Mózes 6:24-26) tartalmazza. Ez a 2500 éves töredék a ma ismert legősibb írásos bibliai emlék.

A parkban megtekinthetőek egy bizánci kori templom maradványai is, melyet a polgári időszámítás utáni IV-VII. században emeltek.

A parkban audio guide is igényelhető, mely héber, angol, francia, illetve orosz nyelven tájékoztat a látnivalókról. A park legnagyobb része mindig nyitva áll, ám a sírbarlangokat a balesetek elkerülése végett lezárják sötétedéskor. Az egyetlen probléma, hogy a park megközelítéséhez lépcsőket kell igénybe venni, és ez megnehezíti a mozgáskorlátozottak dolgát. A tervek szerint idővel akadálymentesítik a területet.

Csillagvirág

A parkkal szemben áll a Givát HáTánách, a Biblia domb, ahol lenyűgöző, 360 fokos panorámát élvezhetünk. Ez a hely továbbá Jeruzsálem vízválasztója is: A lehulló csapadék egy része nyugatra, a Földközi-tenger felé, másik része keletre, a Júdeai-sivatag irányába, a Holt-tengerbe folyik. A vízből jut a domb alatti rétegekbe is, ami a területet különlegesen zölddé és növényekben gazdaggá teszi. Az egyik legjellegzetesebb virág a csillagvirág (scilla), amely nagy számban fordul elő itt. A tetszetős, ám mérgező nedvű és kellemetlen szagú virágot elkerülik az állatok, ezért érintetlenül fejlődhet. A hagyomány szerint Jehosua bin Nun emiatt választotta ki ezt a növényt arra, hogy a törzsek határát kijelölje vele a honfoglalás során. A Biblia-dombon élő virágok Jehuda törzsének északi határát jelölik a mai napig.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás