A Tel-Avivi Egyetem nanotechnológiás laboratóriumának optikus csapata a hagyományos kontaktlencsék szerkezetét változtatta meg a színtévesztés ellensúlyozása érdekében.

A Tál Ellenbogen vezette kutatócsapat „a hagyományos kontaktlencsék felszínébe metafelszíni elemeket vegyített”, hogy ellensúlyozzák az örökletes deuteranomáliát (zöldszín-tévesztés). „A vörös-zöld színtévesztésből adódó problémák egyszerű, mindennapi tevékenységekben okoznak zavart” – monda a csapat egyik tagja, Sáron Karepov. – „Kontaktlencséink nanometrikus méretű arany ellipsziseken alapuló metafelszíneket alkalmaznak, hogy testre szabott, egyszerű és időtálló segítséget nyújtsanak a problémák orvoslásában.”

Bár léteznek a színtévesztés e formáját korrigáló szemüvegek, használatuk nehézkes. Az új izraeli fejlesztés különlegesen vékony, és bármely merev kontaktlencsébe beilleszthető. „Mind a deuteranomália, mind pedig más látási problémák, mint például a fénytörési hibák korrigálhatók egyetlen kontaktlencsével” – mondta a szakértő.

Az innovatív kontaktlencsék kifejlesztését megelőzően csupán sík felületekbe tudták beilleszteni az arany nanoszerkezeteket. Az új lencsék azonban képesek megtartani ezeket a domború felületen is. „Kifejlesztettünk egy olyan technikát, melynek segítségével képesek vagyunk arra, hogy az eredetileg sík alapon nyugvó metafelületeket másfajta felületekre, például kontaktlencsékre tudjuk átvinni. Ez az újfajta gyártási eljárás megnyitja a lehetőséget afelé, hogy más nem-sík felületekre is átvihessük a metafelületeket.” – magyarázta Kaperov.

Az újfajta lencsék a tévesen érzékelt színeket a viselőjük számára közelebb viszik azok valóságos árnyalataihoz. Az eredmények azt mutatják, hogy a deuteranomáliából eredő színtévesztés gyakorlatilag teljesen korrigálható e forradalmi újítás alkalmazásával.

zsido.com

Forrás: unitedwithisrael