Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A nagy biztonsági készültséggel és a Palesztin Autonómia határainak lezárásával biztosított ros hásáná békésen telt, a légierő azonban támadást intézett több Hezbollah állás ellen a damaszkuszi repülőtér közelében. Feltételezhetően ismét olyan fegyverek raktárait semmisítették meg, amelyeket Iránból küldtek a libanoni terrorszervezetnek. A szíriai külügyminiszter a terrorizmus támogatásával vádolta meg Izraelt, és kijelentette, hogy soha nem mondanak le az 1967-ben elvesztett és 1981-ben Izrael által annektált Golán-fennsík visszaszerzéséről.

 

Iráni rakétakísérlet

Nyugtalanságra adott okot az az iráni rakétakísérlet, melyben egy 2000 km hatótávolságú, tehát Izraelt is elérő rakétát lőttek fel az irak-iráni háborúról megemlékező katonai ünnepség alkalmával. A rakéta elvileg csak hagyományos robbanófej célba juttatására képes, de egyes szakértők szerint Irán hamarosan atomtöltettel is felszerelheti őket. Rouhani iráni elnök ünnepi beszédében “Palesztina” népének felszabadításáról és a “vérszomjas cionista rezsim” megfélemlítéséről szónokolt. Oren Házán, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának tagja sürgős kormányülés összehívását kezdeményezte az iráni fenyegetés kapcsán. “Mi egy kis ország vagyunk, mely nem lenne képes elviselni egy atomcsapást. Ez a veszély nem kevésbé fenyegeti a zsidó nép túlélését, mint egykor a holokauszt. A különbség a második világháború és a napjaink között annyi, hogy most már képesek vagyunk megvédeni magunkat. Világossá kell tenni, hogy bármilyen, Izrael ellen irányuló iráni támadás Teherán pusztulásával járna. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kivárjuk a csapást és csak azután lépjünk.” – mondta a likudos képviselő. 

Oren Házán

Amerikai katonai bázis létesült Izraelben

Az iráni fenyegetettséggel is összefüggésben lehet, hogy a múlt héten felavatták az első amerikai katonai bázist Izraelben. A légierő kiképzőiskolájának területén, a déli Beer-Seva közelében vonták fel az amerikai zászlót. A bázison néhány tucat amerikai katona teljesít majd szolgálatot, feladatuk a térség légterének védelme lesz az esetleges rakétatámadásokkal szemben. “Az állandó amerikai katonai jelenlét segítséget nyújt Izraelnek, hogy felderítse és elhárítsa a rakétatámadás egyre növekvő veszélyét. Az amerikaiak nem azért tartózkodnak itt, hogy gyakorlaton vagy kiképzésen vegyenek részt, hanem az amerikai-izraeli összefogás kulcsszereplői, mely a térség védelmi képességének megőrzésére és fejlesztésére irányul.” – jelentette ki Cvika Haimovich, a légierő dandártábornoka.