Új angol-magyar nyelvű zsidó óvoda és iskola

1124 Budapest, Tamási Áron u. 41.

 

A Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület már 8 éve működik hazánkban, és ez idő alatt világosan megfogalmazódott az igény egy olyan oktatásra, ahol magas, a főváros legjobb intézményeivel vetekedő színvonalú világi tárgyak mellett a zsidó szokásokat és hagyományokat is tanítják. A Lubavicsi mozgalom több mint 40 éves, mind az öt földrészen szerzett tapasztalatait a sajátos magyar viszonyokra ültettük át.

Általános iskolánkban a világi oktatás színvonalának garantálására a Radnóti Miklós Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium igazgatóját, Réz Gábornét kértük fel, aki tanácsadónkként igazgatja, felügyeli iskolánkat. A tananyag világi része a Radnóti Miklós Általános Iskola követelményrendszerének megfelelő tanterv, míg a zsidó tárgyakat angolul, angol anyanyelvű tanár tanítja, ezzel is fejlesztve a gyermekek nyelvtudását. Az úszáson, tornán, képzőművészeti és zenei oktatáson kívül a ma már elengedhetetlen számítógépes ismeretekbe is bevezetjük diákjainkat.

* * *

Hivatalosan a 1996/97-es tanév kezdete óta működik óvodánk az Orbánhegyen. A gyönyörű, zöldövezetben fekvő épület kertjében játszótér is van, így a gyermekeknek gyakran van lehetőségük, hogy a szabadban tartózkodhassanak.

Szakképzett magyar tanítók oktatják a törvény által előírt valamennyi tárgyat az óvodások színvonalának megfelelően előkészítve a gyermekeket az iskolára.

Angol anyanyelvű tanítók angol nyelven tanítják a zsidó hagyományokat. A gyermekek megismerkednek minden zsidó ünnep hátterével is. A héber ábécét is megtanulják, így óvodás koruk végére már tudnak héberül olvasni. Mindez természetesen játékos formában történik, sok, kézügyességet fejlesztő feladattal.

Óvodánk sajátossága a számítógép, melyen a gyermekek alapvető ismereteket sajátítanak el és különböző játékok segítségével ismerik meg a formákat, számokat, színeket és a héber ábécét is gyakorolhatják.

* * *

Bölcsődénk, az egyetlen zsidó bölcsőde Magyarországon, ahol a gyermekekkel zsidó dalokat és mondókákat mondanak, és a saját szintjükön a zsidó ünnepekkel kapcsolatos dolgokat készítenek, felkészítve ezzel őket az óvodára. A bölcsőde 14 hónapos kortól 3 éves korig fogad gyermekeket.

* * *

A gyermekek minden nap frissen, a helyszínen főzött kóser étkezést kapnak, sok friss gyümölccsel és zöldséggel.

A távol lakó gyermekeket iskolabusz szállítja minden reggel és délután.

Mindezt igen méltányos áron kínáljuk az érdeklődőknek és néhány ösztöndíjat is fel tudunk ajánlani a rászorulóknak.

 

További információ és beiratkozás: Oberlander Batshevanál a 395-4470-es (délelőtt) vagy a 268-0183-as telefonszámokon délután és az esti órákban.

Megjelent: Egység Magazin 8. évfolyam 31. szám – 2014. július 30.