Michael Steininger csaknem egy évtizeddel ezelőtt úgy döntött, hogy Tóratekercset adományoz testvére emlékére, aki Afganisztánban esett el az Egyesült Államok katonájaként.

Michael Steininger megvásárolta egy bezárt zsinagóga tekercsét, ami felújításra szorult. Ez komoly munka, és nem olcsó, ezért keresni kezdett valakit, aki segíteni tud neki. Olyasvalakit talált, aki abban is segített neki, hogy elhunyt testévre, Martin emléke tovább éljen, lelkesítve azokat, akik szintén a hazájukat szolgálják – olvasható az algemeiner.com tudósításában.

Aki segített neki: Bentzion Chanowitz, a Beis Yisroel Torah Gemach irányítója Brooklynban. Innen látják el a Chábád közösségeit Tóratekercsekkel világszerte, és javítással is foglalkoznak. Kifejezetten arra a célra jött létre ez a szervezet, hogy segítse az alakuló közösségeket egy sajátos finanszírozási rendszerrel, amelynek köszönhetően a hagyományos banki feltételeknél egyszerűbben juthatnak finanszírozáshoz. Már 130 Tóratekercs került segítségükkel a zsidó közösségekhez.

A Martin Steininger emlékének szentelt tekercs a Maryland Defense Force-hoz került. Ez az első alkalom, hogy egy zsidó katona emlékére adományoznak Tórát.

A helyi védelmi erőnél – ami része a Nemzeti Gárdának – szolgál Yechezkiel Tenenbaum, a Chábád tábori rabbija. Nemcsak katonákkal, de a hozzá forduló tűzoltókkal és közbiztonsági dolgozókkal is foglalkozik. Tenenbaum elmondta, hogy az adományozás pont akkor történt, amikor ő Tóratekercset igényelt. Ros Hásáná idején már használni is tudták.

zsido.com

Kép: algemeiner.com