Egy Tóratekercsek rablására szakosodott bandát fülelt le az izraeli rendőrség. A feltételezések szerint részben megrendelésre dolgoztak, Izraelben és külföldön is voltak „ügyfeleik”.

A csoportot két Tiberiasban lakó ember irányította, tucatnyi tekercset loptak a városban és máshol is. Az egyik orgazda egy vallási tárgyakkal kereskedő jeruzsálemi üzletember volt. Széles körben terítette a lopott tárgyakat, helyben is hirdette őket, a neten is árulta, várta a megrendeléseket a világ minden tájáról. Egy hiteles, kézzel írott Tóra-tekercs komoly anyagi értéket képvisel, sokszor egy évnél is tovább tart az elkészítése – írja az israelnationalnews.com.

Az ügy érdekessége, hogy Izraelben központi nyilvántartásban tartják számon a tekercseket, hogy a vevő – legális vásárlás esetén is – ellenőrizhesse, hogy honnan származik. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy miért nem ellenőrizték ezt a forrást a vevők. A bűnszervezet két vezetőjén kívül még egy embert gyanúsítanak, a rendőrség őrizetbe vette őket.

Kép: israelnationalnews.com