Bár a Hebron közelében talált lángoló autóval is összefüggésbe hozták a három vallásos tinédzser Eyal, Naftali, és Gilad eltűnését, sokan úgy vélik, van még remény a  megtalálásukra. A nyomozók biztosak benne, hogy a kocsinak köze van az emberrabláshoz. A felgyújtott autó viszonylag új volt, szakértők szerint a terroristák ezzel is igyekeztek hamis biztonságérzetet táplálni a kiszemelt áldozatokban.

Naftali édesanyja köszönetet mondott

A három fiatalt – időközben nyilvánosságra hozták nevüket is: Eyal Yiprach 19, Gilad Shaar 16, és Naftali Frankel 16 évesek – valószínűleg elrabolták, családjuk otthon várja róluk a híreket. Egyikük, Naftali, amerikai, Eyal és Gilad pedig izraeliek. A környékbeli lakók összegyűltek házaik körül, és felajánlották, hogy imáikkal támogatják őket.

Naftali és Gilad  a “Makor Chaim” jesivában tanult Gush Etzionban. Sötétedés után egy rosszul kivilágított útkereszteződés közelében még látták őket. Szálláshelyükön péntek reggel fedezték fel eltűnésüket. Szombatra az izraeli hadsereg és belbiztonsági szolgálat után a rendőrség is bekapcsolódott a keresésbe.

A Hamasz bár közvetlen felelősséget nem vállalt az akcióért nyilatkozatban üdvözölte az emberrablás hírét, és, egyik szóvivőjük "a ciszjordániai ellenállás sikerének" nevezte a zsidó tinédzserek elrablását. Ugyanilyen megütközést keltett, hogy az Egyesült Nemzetek főtitkára, a Vörös Kereszt Nemzetközi Bizottsága és a Human Rights Watch feje megtagadta, hogy elítélje a zsidó fiatalok elrablását, arra hivatkozva, hogy az iskola, ahová jártak, illegális telepen helyezkedett el. A Twitter ismételt felhívására a HRW ügyvezetője Kenneth Roth végül megtörve a hallgatást egy óvatos közleményt adott ki, miszerint a körülmények nem legitimizálják az emberrablást, a tinédzsereket ezért el kéne engedni. Pedig hasonló esetekben a HRW óriási botrányokat szokott csapni, de úgy tűnik, az izraeli áldozatok nem zavarják meg a nyugalmukat.

Az elhurcolt zsidó fiatalok valószínűleg életben vannak, és valahol Ciszjordániában tartják őket fogva a terroristák. Izraelben a hadsereg és a titkosszolgálat korábban többször is figyelmeztetett, hogy palesztin szélsőségesek emberrablásokat terveznek, Korábban több alkalommal is volt rá példa, hogy terroristák zsidókat raboltak el.

A hozzátartozók reménykednek. A három érintett család összefogott, hogy elviseljék a bizonytalanságot. Amint Shmuel Shai Cohen, Gilad Shaer nagyapja mondta, “semmi sem nehezebb annál, mint hogy nem tudunk róluk.”

Az izraeliek folyamatosan imádkoznak a 3 gyerekért, szombat éjjel, és azóta is minden este a Siratófalnál gyűltek össze. De nemcsak ők. A Twitter kampánynak köszönhetően az emberek mindenhol összefogtak, és világszerte sok közösség szervezett esti virrasztásokat és imákat a három fiatal életéért.

Naftali édesanyja köszönetet mondott a lelki támogatásért, és egy szívszorító üzenetet tett közzé fiának címezve: „Anyád, apád és bátyáid szeretni fognak a világ végeztéig, Tudnod kell, hogy izrael népe mindent megtesz, hogy hazajuttasson téged.”

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás