A vallásos zsidó fiatalokat utoljára sötétedés után egy rosszul kivilágított útkereszteződés közelében látták, szálláshelyükön csak péntek reggel fedezték fel eltűnésüket. Nem sokkal később palesztin rendőrök egy teljesen kiégett autót találtak közelben, a nyomozók biztosak benne, hogy a kocsinak köze van az emberrabláshoz.

A felgyújtott kocsi viszonylag új volt, szakértők szerint a terroristák ezzel is igyekeztek hamis biztonságérzetet táplálni a kiszemelt áldozatokban.

Szombatra az izraeli hadsereg és belbiztonsági szolgálat után a rendőrség is bekapcsolódott a keresésbe. Az ország déli részén ellenőrzőpontokat állítottak fel az utakon, így próbálva megakadályozni, hogy a tettesek a szélsőséges Hamasz által ellenőrzött Gázai övezetbe csempéssze az elrabolt jesiva diákokat.

A Hamasz egyébként nyilatkozatban üdvözölte az emberrablás hírét, és bár közvetlen felelősséget nem vállalt az akcióért, egyik szóvivőjük "a ciszjordániai ellenállás sikerének" nevezte a zsidó tinédzserek elrablását.

Az izraeli hadsereg katonákat vezényelt Hebron térségébe. Ciszjordánia-szerte ellenőrzőpontokat állítottak fel, házkutatásokat tartanak. Egy palesztin forrás szerint két embert őrizetbe vettek, de a Hamasz 12 lefogott emberről, köztük két nőről számolt be az egyik török hírügynökségnek.

Az amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett a történtekről Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel. Utóbbi a palesztin elnököt tartja felelősnek azért, hogy az elrabolt fiúk épségben megkerüljenek. A szombat esti jelentések szerint az elhurcolt zsidó fiatalok életben vannak és valahol Ciszjordániában tartják őket fogva a szélsőségesek. Eddig egyetlen egy komolyan vehető nyilatkozat sem jelent meg, amiben bárki is felelősséget vállalt volna az akcióért.

A Hamasz palesztin szélsőséges szervezet egyik online fórumán olyan információ jelent meg, hogy az emberrablást az al-Kaida terrorszervezethez köthető ISIL iszlámista fegyveresek követhették el, amelyek a szíriai polgárháborúban iszlám államért küzdenek.

Az izraeli miniszterelnök szombat este kijelentette, hogy az eddigi információk szerint mindenképpen egy terrorszervezet áll az akció mögött, de bővebbet erről nem mondhat. Benjamin Netanjahu a védelmi miniszterrel és a hadsereg főparancsnokával közösen tartott sajtótájékoztatót a legújabb fejleményekről.

Kiderült az is, hogy a Mahmúd Abbasz vezette Palesztin Hatóság szorosan együttműködik az izraeliekkel az elrabolt fiatalok megtalálásában és kiszabadításában. Ez máris feszültségeket okozott a Gázát ellenőrző Hamasszal, amellyel a minap egységkormányt hozott létre a ciszjordániai palesztin vezetés.

Izraelben a hadsereg és a titkosszolgálat korábban többször is figyelmeztetett, hogy palesztin szélsőségesek emberrablásokat terveznek, így próbálva félelmet kelteni és megzsarolni az izraeli vezetést. A járőröző katonáknál már külön biztonsági szabályokat vezettek be az ilyen esetek elkerülésére, a korábbi napokban pedig pedig a terrortámadások növekvő veszélyére figyelmeztettek.

Korábban több alkalommal is volt rá példa, hogy terroristák izraelieket raboltak el. A 20 éves Gilád Salit tizedest 2006-ban a Hamasz fegyveresei hurcolták magukkal a Gázai övezet izraeli oldaláról, ahová egy a határvonal alá fúrt alagúton keresztül jutottak be. A sorkatona több mint öt éven át raboskodott Gázában és csak rendkívül hosszas alkudozások és nemzetközi egyeztetések eredményeként tudott kiszabadulni.

Nem volt mindenki ilyen szerencsés. A 2006-os libanoni háborút kirobbantó incidens ugyancsak emberrablással kezdődött. A libanoni határ izraeli oldalán járőröző Eldad Regevre és Ehud Goldwasserre a Hezbollah fegyveresei támadtak rá és Libanonba vitték a súlyosan megsebesült katonákat. Az ezután kitört háborúban nem sikerült kiszabadítani őket. Évekkel később földi maradványaik koporsóban érkeztek vissza Izraelbe egy fogolycsere-egyezmény végrehajtásakor.

Kardos Zoltán (Izrael)

 

Forrás:
népszava.hu

Megszakítás