Az iszlám vallási felügyelet emberei betonnal tüntették el a régészeti leletet.

Egy felújítási munka miatt lehulló kődarab nyomán méretes lyuk nyílt a zsidóság legszentebb helyén, a jeruzsálemi Templom-hegy déli részén. A helyszínre jellemző politikai-vallási feszültség miatt nem biztos, hogy lehetőség lesz régészeti vizsgálat elvégzésére, mert az iszlám vallási felügyelet, a Wakf gyakorolja az ellenőrzést az Al-Aksza mecsetnek és az Aranydómnak is otthon adó hegyen.

Ászáf Fried, a Templom-hegy zsidó örökségéért küzdő Máte Mikdás szervezet szóvivője felszólította az izraeli hatóságokat, hogy akadályozzák meg a Wakf embereit, hogy betont öntsenek a nyílásba, ahogy arra korábbi esetekben már sor került. A Wakf számos alkalommal tüntetett el a Templom-hegy zsidó múltjára utaló régészeti emlékeket, volt, hogy teherautókkal szállítottak el több tonna, rendkívül értékes tárgyi emlékeket tartalmazó építési törmeléket a helyszínről. E törmelékhalomból azóta félmillió leletet gyűjtöttek össze izraeli régészek és önkéntesek.

“Az Izraeli Régészeti Hatóság kötelessége, hogy szakszerű ásatást végezzen, és a feltárt leletekről tájékoztassa a nagyközönséget. A Templom-hegy rendkívül gazdag leletanyaggal rendelkezik s minden egyes négyzetcentimétere elődleges nemzeti értékkel bír. A hegyen talált leletek a háromezer éves jeruzsálemi jelenlétről tanúskodnak, s így minden egyes lyuk a zsidó történelem különböző korszakairól közöl információkat, legyen szó akár egy Heródes által építtetett ciszternáról, akár egy Salamon korabeli barlangról, melyet azért létesített, hogy háború esetén oda rejtsék például a szövetség ládáját” – jelentette ki Fried.

Szavai sajnálatos módon süket fülekre találtak, a Wakf pedig nem habozott betonnal eltömni a lyukat. Feltételezések szerint a nyílás egy föld alatti barlang bejárata lehetett, melyet kétezer évvel ezelőtt, a második Szentély idejében hoztak létre. A Templom-hegy Öröksége alapítvány közleményt adott ki a muszlim felügyelet legújabb károkozásával kapcsolatban: “Ismét szemtanúi lehetünk a Templom-hegy elhanyagolásának. Ez nemcsak vallási, hanem történelmi ügy is. 2020-ban még mindig régészeti leleteket pusztítanak el a Templom-hegyen, Izrael Állam pedig semmit sem tesz ez ellen”.

zsido.com

Forrás: Szrugim