Hatalmas botrányt kavart Törökországban, amikor kiderült, hogy államigazgatási szervek a Török Köztársaság megalakulása óta ún. titkos rassz-kóddal látják el a hivatalosan elismert (görög, örmény, zsidó) kisebbségek tagjait. A Hürriet Daily News augusztus 2-i számában kiderül, hogy ennek a gyakorlatnak nyomát találták az Isztambuli Tartományi Oktatási Igazgatóság egy dokumentumában, mely szerint 1923. óta az azonosító iratok regisztrált példányain a görögök 1-es, az örmények 2-es, a zsidók 3-as kódot viselnek a rendszerben.  Más kisebbségeket nem kell megjelölni!

A botrány egy örmény származású állampolgár kislányának óvodai beirtásakor robbant ki. Az intézmény ugyanis arra utasította a szülőt, igazolja, hogy 2-es kóddal rendelkezik, majd hozzátették, a Népességi és Állampolgársági Nyilvántartó Igazgatóságtól ki kell kérni egy azonosító adatlap másolatot. Ezen a 2-s kód bizonyítja, hogy nevezett szülők valóban azok, akiknek mondják magukat, én nem változtattak vallást, vagy szektát mielőtt gyereküket beíratták volna az említett oktatási intézménybe.

Ismail Cem Halavurt, a család ügyvédje azt mondja, folytatják a harcot, hogy a gyereket beírathassák az óvodába, várják tehát az igazolást, miszerint igen, 2-es kódot viselnek a szülők.
A sajtó képviselői, számos napi és hetilap, szerették volna, ha a belügyminiszter kommentálja az eseményt, de a belügyminiszter épp nem volt elérhető. Elérhető volt viszont egy nevét nem közlő tisztségviselő a népesség-nyilvántartónál, aki azt mondta a Radikal című napilapnak, hogy a gyakorlat működik, mégpedig 1923 óta, amióta a köztársaságot megalapították. Ezt ugyanis a nyugati országok és Törökország által aláírt Lausanne-i szerződésre alapozták, mely szerint a kisebbségeknek megengedett kisebbségi jogaikat használni.

Mivel hivatalos állásfoglalás nem érkezett, az ellenzéki pártok jogalkotói harsányan bírálták a hivatkozott Oktatási Igazgatósági dokumentumot.
"Ha ez igaz, az végzetes – mondta Sezgin Tanrikulu a legfőbb ellenzéki párt CHP (Republikánusok Pártja) vezető helyettese – és mielőbb ki kell vizsgálni. A parlament elé fogom vinni az esetet"

Altan Tan a BDP (Béke és Demokrácia Pártja) részéről azt mondta, ezt a vádat mindig is felvetették, mindig is suttogtak róla, de a hatóságok mindig meg is cáfolták. Tan sürgette Muammer Güler belügyminisztert, hogy adjon ki állásfoglalást az ügyről, mert „Ha ilyesmi megtörténhet, az a legnagyobb katasztrófa. Ha az állam törvénytelenül címkézi saját állampolgárait etnikumuk vagy vallásuk szerint, és teszi mindezt titokban, az hatalmas botrány" mondta Tan.

A belügyminisztérium állásfoglalása pár nappal később napvilágot látott, ugyancsak a Hürriet Daily News hasábjain. Eszerint a rassz-kódot az állam már nem használja, egyedül az Oktatási Igazgatóság folytatja a gyakorlatot. Ők megint csak a Lausanne-i Egyezményre hivatkoznak, mely szerint kisebbségi oktatási intézménybe csak az adott kisebbséghez tartozó gyereket lehet beíratni.