Egyik magyar jelöltnek sem sikerült bekerülnie a Zsidó Világkongresszus tíz alelnöke közé. A budapesti közgyűlésen a palesztin függetlenség is téma volt. Újraválasztották Ronald Laudert a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökévé hétfőn Budapesten a szervezet közgyűlésén. A tájékoztatás szerint így sem Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, sem Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija nem került be a plénumba.

A világkongresszus társelnöke Mose Kantor és Mervyn Smith lett.

A kongresszuson tartott pódiumbeszélgetésen az izraeli külügyminisztérium képviseletében Beni Dagon nagykövet reményét fejezte ki, hogy az arabok és az izraeliek között kölcsönös bizalom épülhet egy harmadik fél segítségével. Azt mondta, minél hamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy a független Izrael mellett a független Palesztina is megalakulhasson, mert Izraelnek is érdeke a palesztin állam létrehozása.

David Hale, Barack Obama amerikai elnök közel-keleti megbízottja hangsúlyozta: a közel-keleti térség biztonsága felé a békén keresztül vezet az út. Senki sem kéri Izraeltől, hogy olyan állammal kössön békét, amellyel nem akar – jegyezte meg.

Helga Schmid, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárhelyettese hangsúlyozta: az antiszemitizmusnak nincs helye sehol a világon, az unió felemeli szavát az idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen, ezáltal is szeretnék az Izraellel fenntartott kapcsolatokat javítani. Mint mondta, ha nem támogatják gazdaságilag a térséget, akkor ott nem alakulhat ki stabilitás.

Arról is beszélt, hogy tartós békét szeretnének a Közel-Keleten, miközben jelentős a fenyegetés az iráni nukleáris program miatt, és ez veszélyt jelent a szomszédos országoknak, de tágabb értelemben véve minden államnak.

Azt mondta, Izrael és Palesztina esetében kétállamos megoldásban gondolkodnak. Olyan palesztin államot szeretnének, amely tiszteletben tartja Izraelt – hangsúlyozta.

Iimura Jutaka, a japán kormány közel-keleti megbízottja arról beszélt, hogy a "két állam megoldást" támogatják, ami azt jelenti, hogy önálló államként ismerjék el Palesztinát. Megemlítette, nagy összeggel támogatják a palesztin gazdaságot, mert úgy gondolják, hogy a gazdaságilag prosperáló Palesztina jó partnere lehet Izraelnek. Ennek érdekében mezőgazdasági-ipari komplexumot építenek Jerikó mellett, az első üzem már szeptemberben megkezdi működését.

MTI/HVG