A tfilinrakást megkönnyítő kis egységeket Jonatán Spitzer rabbi, a mentőszolgálat egyik tagjának kezdeményezésére állították fel számos mentőállomáson Izrael-szerte. Céljuk, hogy a tfilinrakás micvájának teljesítését minél több mentős számára lehetővé tegyék.

Jonatán Spitzer rabbi Jeruzsálem környékén dolgozik mentőtisztként. A Vörös Dávid-csillagon, vagyis az izraeli mentőszolgálaton belül ő koordinálja a Chábád tevékenységét, többek közt purimi csomagokat, vagy peszách előtt maceszt oszt szét. A mentőautóhoz csatolt mobil szukkájáról ebben a cikkben számoltunk be. Új kezdeményezése nyomán országszerte állítottak fel tfilinstandokat a mentőállomásokon dolgozó alkalmazottak és önkéntesek számára. A kezdeményezés megvalósításában Joszef Náchson rabbi is segítségére volt. Tfilinrakó állomásokat többek között Jeruzsálemben, Haifán, Afulában, Tverján, Rison Lecionban, Kirját Onóban, Netánján, Akkóban, Beer-Sevában, és Asdodban állítottak fel, hogy csak néhány települést említsünk. További egységek felállítására már most olyan nagy igény mutatkozik, hogy Spitzer rabbi már tervezi, hogy a közeljövőben még számos helyszínt vonnak be a programba.

„Köszönetet mondok a mentőszolgálat vezetőjének, aki zöld utat adott a projekt megvalósításának, és ma eljött, hogy felavassuk az első egységet. Az ország más pontjain is felállítjuk majd a tfilinállomásokat. Máris azt látjuk, hogy növekszik az érdeklődés, és sokfelől érkezett hozzánk kérés, hogy ott is állítsunk fel egy ilyen standot.” – mondta az alapító Spitzer.

Eli Bin, a Vörös Dávid-csillag vezérigazgatója ezekkel a szavakkal üdvözölte az új kezdeményezést: „Gratulálok Jonatán Spitzer rabbinak és azoknak, akik a parterei voltak e projekt megvalósításában. Hálás vagyok az adományozóknak, és azoknak, akik azon ügyködnek, hogy dolgozóink és önkénteseink számára elérhetővé tegyék [a tfilinrakás micváját]. A Chábád csodálatos munkát végez, és mindenfelé terjeszti az „feltétel nélküli szeretetet”… Köszönetet mondok továbbá Náchson rabbinak is, hogy végigkísérte a projektet.”

Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneersohn rabbi elsődleges fontosságúnak tartotta, hogy hászidjai segítségével minél több zsidó számára lehetővé tegye a tfilinrakást. Egyik első kampánya volt az 1967-ben megindított tfilinkampány, melynek célja, hogy minél több zsidó férfi rakjon tiflint nap mint nap. Mára szinte mindennapos látvánnyá vált a világ bármely pontján, forgalmas kereszteződésekben, nemzetközi repülőtereken, világméretű rendezvényeken, hogy – többnyire fiatal – chábád hászidok az arra vetődő zsidóknak segítenek tfilint rakni és egy rövid imát elmondani. Számos útkereső zsidó számára éppen a tfilint ajánló hászidokkal való találkozás mutatta meg az ősi hagyományok felé vezető irányt. Tfilin-kisokosunkat itt olvashatják, a tfilinrakás jelentőségéről pedig többek közt itt írtunk.

zsido.com

Forrás: Arutz7