Hatodik éve rendezik meg Budapest egyik legnagyobb közösségi fesztiválját, ahol a zsidó gasztronómiába és kultúrába nyerhetünk betekintést. Ingyenes programokkal: koncertekkel, előadásokkal, zsidó-negyed sétával várták a szervezők a résztvevőket.

A nyár első forró napjai évek óta egyet jelentenek a Judafesttel. Ilyenkor egy napra a fesztiválozók veszik birtokba a Kazinczy utcát: kirakodóvásár, izgalmas programok, gasztronómiai ínyencségek sora várja az érdeklődőket. A fesztivál szerves részét képezi a zsidó szervezetek bemutatkozása is.

Idén sem hiányozhatott ezek közül az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség standja, ahol a hitközség által szervezett programok mellett az AlefKids és az Átid is bemutatkozott. Rengetegen érdeklődtek a minden korosztály számára érdekességet kínáló állomás iránt. Míg a gyerekek kipát, koronát és lufikat dekorálhattak, addig a felnőttek egy kvíz kitöltésével tesztelhették tudásukat és feltehették kérdéseiket a rabbinak a Rabbi tanácsa standon. Emellett természetesen lehetőség volt arra is, hogy azok a férfiak, akik még nem teljesítették a mindennapi tfilin-rakás micváját, felvehessék az imaszíjakat.

A Judafest keretében két jótékonysági akcióra is sor került. Reggel 9 órakor startolt a FunRun jótékonysági futás, amelynek keretében adott táv lefutásával gyűjthetnek pénzt önkéntesek az általuk kiválasztott szervezetnek. Ez EMIH színeiben is indult egy lelkes csapat, akik a kánikulával mit sem törődve teljesítették a kitűzött távot. A résztvevők nevezési díjukkal és az 1, 5 illetve 10 kilométeres táv lefutásával vagy lesétálásával gyűjtöttek pénzalapot az általuk kiválasztott szervezet támogatásáért.

 

Emellett a Judafest program egy közösségi vacsorával zárult, melyen a kerületben lakó zsidó és nem-zsidó nagycsaládosokat vendégeltek meg Budapest leghosszabb asztalánál. A vacsora egy része közösségi összefogásban készült: Faith Aser és Fuchs Jehoshua rabbi például palacsintasütéssel vették ki részüket az akcióból.

Megszakítás