A Golánon lévő Éjn Ksátot régészeti parkjának látogatói meglepve látták, hogy a helyszínen a messianisztikus zsidóság támogatói és képviselői állítottak nagyszabású emlékművet, számol be az Arutz7.

„Furcsának tűnt [a szobor] és elhatároztam, hogy utánajárok. Nagyon megdöbbentem, amikor kiderült, hogy miről is van szó. Azt hiszem, hogy a helyi önkormányzat tagjai naiv módon egyeztek bele a szobor felállításába”

– nyilatkozta az egyik látogató.

A hatalmas méretű szobor három részből áll, egészen pontosan három vallási szimbólum ötvözetéből. Fentről lefelé egy hétágú lámpás, vagyis menóra, egy Dávid-csillag, valamint egy hal látható. Míg az első kettő zsidó jelkép, addig a harmadik a kereszténység szimbóluma az egészen korai időktől fogva.

Az adományozó Curt Landry amerikai protestáns lelkész, aki már számos más célra is adakozott Izrael-szerte. A szobor talapzatán az általa írt sorok szerepelnek kőbe vésve:

„Egy új ember. A menórát, a Dávid-csillagot és a halat magába foglaló jelkép a kereszténység és a zsidóság közti barátságot és testvériséget képviseli. Ábrahám, Izsák és Jákob Istene iránti közös szeretetünk egyesít minket.”

A lelkész a továbbiakban elmagyarázza, hogy hogyan jelképezi e három szimbólum, a menóra, a Dávid-csillag és a hal a zsidók és a keresztények közeli kapcsolatát és egységét. Valójában azonban ez a hármas a kereszténység egy zsidókat célzó szegmense, a messianisztikus zsidóság közismert jelvénye. A „messianisztikus” kifejezés itt természetesen nem a zsidók messiásvárására utal, hanem azokra a jelentős zsidó tagsággal bíró keresztény csoportokra, melyek célja, hogy minél több zsidót eltérítsen őseik hitétől.

A többek között a misszionáriusok tevékenysége ellen küzdő izraeli Jád Leáchim szervezet egyik rabbija, Binjámin Vulkán elmondta:

„Sokakat megtéveszt ez a három jelkép. Sokan azt gondolják, hogy valóban a keresztények és zsidók egységéről szól, holott a gyakorlatban a messianisztikus zsidóság szimbóluma”.

A rabbi felszólította a Golán regionális önkormányzatát, valamint vallási vezetését, hogy távolíttassák el a nemzeti parkban található szobrot. Az önkormányzat válaszában így fogalmazott:

„Sam Philippe, a Rámát Trump bejáratánál található szobrot alkotó szobrász néhány hónappal ezelőtt azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy egy másik szobrot is felállíthasson egy olyan ponton, ahonnan rá lehet látni a Kineret-tóra. Tudomásunk szerint a szobor az Éjn Ksátotban talált menórát ábrázolta volna. A szobrot körülbelül két héttel ezelőtt állították fel Éjn Ksátotban. A elmúlt napokban többen kerestek meg a szobor teológiai tartalmával kapcsolatban. A következő napokban – a szobrászművész és az adományozó beleegyezésével más helyszínre költöztetjük az alkotást”.

A Golán-fennsíkon található Éjn Ksátotban a Misna és a Talmud korából származó falut tártak fel. A Kineret-tóra és a Gálilra néző település középpontjában nagyszabású zsinagóga található, emellett egy forrás is meglátogatható, melynek vize árnyas fák alatt ősi medencékbe folyik.

Fotó: Alan Horowitz