Miután Donald Trump elismerte a Golán-fennsíkon az izraeli fennhatóságot, Benjámin Netánjáhu ígéretet tett, hogy hálából az amerikai elnökről neveznek el egy települést a területen. Így született meg Rámát Trump/Trump Heights, melyet a közelmúltban avattak fel.

A lubavicsi mozgalomban régóta szokás, hogy a Chábád filozófia alapkönyvét, a dinasztiaalapító Snéur Zálmán rabbi (1745-1813) által írt Tánját, más néven a Közepesek Könyvét minél több helyen kinyomtatják, legyen szó a világ nagyvárosairól, vagy egészen eldugott, nehezen megközelíthető helyszínekről. Most Izrael legújabb településén, Rámát Trumpon nyomtatták ki a könyvet, hogy ezzel tisztelegjenek az Izraellel kimagaslóan baráti viszonyt ápoló amerikai elnök előtt.

Múlt vasárnap a cfáti Ceiréj Hásluchim lubavicsi jesiva növendékei és a Golán-fennsíkon működő Chábád-központ tagjai Sholom Ber Hertzel rabbi vezetésével egy mobil nyomdát állítottak fel az új településen, és száz példányban kinyomtatták a Tánját.

Az egyik példányt, mely különleges bőrkötést kapott, David Friedmannak, az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetének nyújtják át a Golán feletti izraeli szuverenitás elismerésének emlékére. A többi példányt a fennsíkon élő zsidók között osztják ki.

„1978-ban a rebbe egy új kampányt indított útjára, hogy a világ minden pontján nyomtassák ki a Tánját, a Chábád filozófia alapművét. A haszid mozgalom megalapítója, a Báál Sém Tov azt tanította, hogy amikor a haszidizmus bölcsességének forrásai elérik a Föld minden szegletét, elérkezik az idő a messiás eljövetelére. A Rebbe azt is mondta, hogy a Tánja kinyomtatása nagy hatást gyakorol az adott helyre és megnöveli az ott élő emberek spirituális tudatosságát. A kampány kezdete óta már sok ezer helyszínen nyomtatták ki a Tánját a rebbe küldöttei, olyan távol helyeken is, mint Trinidad vagy Katar” – áll a Chábád mozgalom közleményében.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás