Elianna Rosenstein és Itamar Kutai nemrégiben házasodtak össze New Yorkban chupá, vagyis esküvői sátor alatt, a zsidó hagyományoknak megfelelően. A szertartás különlegességét az esküvői sátor maga adta: hímzett arany betűi és virágai Jeruzsálem, a szent város képét veszik körbe és nem a Kutai-pár volt az első, akik e chüpe alatt kötötték össze az életüket. Ez a különleges sátor egy fiatal lány emlékét őrzi: Nava Applebaum, a fiatal menyasszony mindössze húszéves volt. Apjával együtt veszítette életét egy jeruzsálemi kávézóban elkövetett robbantásos merényletben, egy nappal az esküvője előtt, írja a Chabad.org.

A Kutai-esküvőt vezető Zalman Wolowik rabbi, a Long Island-i Five Towns Chábád-központjának vezetője beszédében kifejtette, hogy milyen különleges választás a Nava Applebaum soha nem használt esküvői ruhájából készült sátor alatt összekötni az életüket és a hagyományos pohártörés előtt hozzátette:

„Azokra az összetört frigyekre gondolok, melyek – Elianna és Itamar esküvőjével ellentétben – nem jöhettek létre”.

A két fiatal családjai a Five Towns-i Chábád-központ lelkes támogatói. Az újdonsült pár Izraelben telepedett le.

2003. szeptember 9-én Nava Applebaum és édesapja, a neves orvos, Dr. David Applebaum Jeruzsálemben töltötték kettesben az időt a lány esküvője előtt, amikor az arab terroristák által elhelyezett gyilkos szerkezet működésbe lépett. Applebaum a Sááréj Cedek Egészségügyi Központ sürgősségi osztályának vezetője volt, és számtalan merénylet sebesültjének az életét mentette meg. Amikor az önygilkos merénylet sérültjeit a kórházba szállították és mindenki az orvost kereste, hogy szakértelmével ő lássa el a frissen érkezetteket, kiderült, hogy tragikus módon ez alkalommal ő volt a súlyos sérültek között. Apa és lánya még aznap éjjel életét vesztette.

Elianna elmondta, hogy azért választotta az Applebaum-chüpét az esküvőjéhez, mert nagyon közel áll hozzá az öröm, a szomorúság és a megújulás, melyet szimolizál.

Egy héttel az esküvő előtt meglátogatta Devorah Applebaumot, aki személyesen adja át a különleges sátrat azoknak, akik igénybe szeretnék venni.

„Megölelte az édesanyámat és engem is, és elmondta, milyen hálás azért, hogy az ő sátrát választottuk. Édesanyámat lenyűgözte Devora Applebaum ereje.”

Elianna korábban egy jeruzsálemi non-profit szervezetnél dolgozott, mely pénzögyi, pszichológiai és jogi támogatást biztosít azoknak az izraeli családoknak – katonáknak és civileknek egyaránt –, melyek tagjai terrortámadás áldozatai lettek. Munkája során hallott a chüpéről, és elhatározta, hogy alatta megy férjhez. Wolowik rabbi később beszámolt az esküvőn uralkodó különleges hangulatról: „Elképzeltem, hogy ahogyan táncoltunk, Nava is táncol az égben, és tudja, hogy nem felejtették el őt”.

 

Megszakítás