Joguk van késelni, felrobbanni, mártírrá válni.

Leila Khaled a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű, marxista terrorszervezet tagjaként két repülőgép eltérítésben, és más terrorcselekményekben vett részt a hatvanas évek végén. A brit hatóságok elfogták, de hamarosan szabadlábra került egy fogolycsere keretében. Jelenleg Jordániában él családjával. Az izraeli-palesztin békefolyamatot elutasítja, és a fegyveres ellenállást támogatja Izrael teljes felszámolásáig. Gyakori vendég különböző európai baloldali megmozdulásokon, Írországtól Svédországig, és jó kapcsolatot ápol Jeremy Corbynnal, a brit Munkáspárt vezetőjével. Mozgalma a mai napig aktív, ők követték el például a jeruzsálemi Hár Nof negyedben, egy zsinagógában végrehajtott mészárlást, melynek során négy imádkozó és egy rendőr vesztette életét.

Bár az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon a PFLP-t, még is lehetővé tették, hogy Khaled “A nők szerepe a palesztinai népi felkelésben” címmel előadást tartson az Európai Parlament egyik nőjogi rendezvényén. A terrorista a spanyol Egyesült Baloldal párt meghívására érkezik Brüsszelbe.

Khaled egykor …

Az Amerikai Zsidó Bizottsághoz (AJC) tartozó brüsszeli Transatlantic Institute megdöbbenésének adott hangot és aggodalmát fejezte ki a terroristanő meghívása miatt. Felszólították az Európai Parlament elnökét, hogy akadályozza meg az előadás megtartását.  “Szégyenteljes dolog, hogy egy elítélt terroristának adnak platformot az Európai Parlamentben, hogy megtartsa gyűlölködő beszédét. A PFLP egy terrorszervezet, mely számtalan ártatlan ember haláláért felelős. Egyszerre szomorú és ironikus, hogy néhány nappal az után kerül sor erre, hogy a palament létrehozott egy, a terrorizmussal foglalkozó különbizottságot. Hőssé avatnak egy “szabadságharcost”, aki valójában egy elítélt terrorista.” – mondta Daniel Schwammenthal, a Transatlantic Institute vezetője.

…és ma

Anders Vistisen dán jogász, az Európa Parlament külügyi bizottságának alelnöke csatlakozott a tiltakozáshoz. “Azt a választ kaptam, hogy az Európai Parlament soha sem hívna meg egy palesztin terroristát, azonban nem is akadályozza meg, hogy valamelyik parlamenti párt ezt megtegye. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a terroristákat szabadon lehet vendégül látni nálunk, és ez nagyban aláássa az Európai Parlament hitelességét.”

Forrás: Arutz7