Egy kaliforniai iskola nyolcadikos diákjait arra kérték, írjanak egy dolgozatot arról, vajon a holokausztot csak eszközként kreálták politikai célok elérésére, vagy egyáltalán meg sem történt? Az eset nagy botrányt kavart, amire az iskola azzal védekezett, hogy nekik csak a tanulók kritikai érzékének fejlesztése volt a céljuk.

Egy kritikai tanulmány elkészítésének feladata keretében a tanárok azt kérték a kaliforniai Rialto iskola diákjaitól, írják meg, vajon a holokausztot csak eszközként kreálták politikai célok elérésére, avagy lehet, hogy egyáltalán meg sem történt. A provokatív, antiszemita kérdés olyan ellenérzéseket váltott ki, hogy az iskola végül bocsánatkérésre kényszerült.

A Los Angeles Times jelentése, mely szerint, “a feladat mélyen sértette a közérzékenységet”, tiltakozásra késztetett számos emberjogi szervezetet, mint az Anti-Defamation League és a Simon Wiesenthal Center.

Az érintett megye szóvivője az esetet a megye történetének fekete napjaként jellemezte, és sietve védekező álláspontot vett fel, azt állítva, hogy a feladat eredetileg a kritikai gondolkodás kulcselemeit akarta fejleszteni, ám időközben már el is távolították a témák sorából. Az iskola elnézést kért a történtekért, az igazgatóság elnöke John Gilbert kijelentette, a belső ellenőrzés hiánya vezetett oda, hogy a project egy ilyen megrendítő fordulatot vett.

Megszakítás