A háború sújtotta Szíriában a kemény tél csak tovább növelte az emberek szenvedését. Most izraeli ifjúsági szervezetek fogtak össze annak érdekében, hogy enyhítsék a szomszédos ország lakosságának nehézségeit.

A “Noár Háoved veHálomed” és a Dror mozgalom Izrael 16 pontján – zsidó, arab és drúz településeken egyaránt – nyitott gyűjtőállomásokat az “emberi melegség” kódnevű akció számára. Elsősorban téli ruhadarabok felajánlására számítanak, az adományokat a szír rászorulóknak juttatják el.

A szervezők arra kérték az adományozókat, hogy a ruhadarabokról távolítsanak el minden héber feliratot és minden olyan jelzést, amely Izraelre utalhat.

2014-ben már volt egy hasonló kezdeményezés, melynek során összesen 30 tonnányi téli ruha indult útnak Szíriába 1500 dobozban, 8 kamion rakományaként.

“Már hat éve zajlik ez a szörnyű tragédia. A borzalmas helyzet arra ösztönöz minket, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk ezekért az emberekért. Akciónk célja, hogy lehetővé tegyük az izraeliek számára, hogy odaadhassák azokat a téli ruhákat, melyet még nem használtak, de nincs is rá szükségük. Adományaikkal életeket menthetnek.” – írják felhívásukban a szervezők.

Tál Rotem így foglalta össze törekvésük lényegét: “Nem figyelhetünk a partvonalról, amikor nap mint nap kapjuk a beszámolókat a szíriai helyzetről. Népünk történelme és országunk demokratikus elkötelezettsége miatt nem tehetünk mást, mint hogy segítünk ezeken az embereken. Ez a tragédia mindössze négyórányi vezetésre van Tel-Avivtól, a Kineret-tótól pedig csak egyórányira. Nem maradhatunk közömbösek, amikor lehetőségünk van arra, hogy tegyünk is valamit. “

Gyűlnek az adományok

Száfáá Szuád, egy beduin településen, Szálámében szervezte a gyűjtést. “Nagyon sikeres volt az akció. A falumban mindenki részt vett benne, mindenki hozott valamit. Minden életkor és nem számára kaptunk téli ruhákat. A szüleimmel együtt szoktam nézni a televízióban a Szíriáról szóló híreket. Az egy mészárlás. Nagyon örülök, hogy része lehetek ennek a programnak, mert így egy kicsit enyhíthetem az emberek szenvedését.”

Forrás: Ynet, JPost