Ráckeve, ez a Duna-parti város kedvelt célpontja az üdülni, pihenni vágyóknak. Meleg vizû strandfürdõjével, történelmi épületeivel, vadregényes természeti környezetével igazi turista-paradicsom, vannak azonban, akik egészen mást keresnek, amikor Ráckevére indulnak.

Õk azok, akiket nem festõi szépsége, vagy híres „csónakos” vására vonz vissza évrõl évre. Vannak, akiknek Ráckeve a spirituális feltöltõdést, az éjszakába nyúló baráti beszélgetéseket, izgalmas vallási vitákat és nem utolsó sorban igazi, hamisítatlan sábáti hangulatot jelent. Õk azok, akik évente kétszer felkerekednek, hogy barátokkal és még ismeretlen ismerõsökkel töltsenek el egy hétvégét a varázslatos Duna-parton, akik az õszi és tavaszi sá¬bá¬to¬nok idõpontjához igazítják a hétvégi programokat. Hiszen hogyan is lehetne kihagyni azt a minden igényt kielégítõ, minden fáradtságot feledtetõ hétvégét?!

A ráckevei hétvégék – vannak még veteránok, akik emlékeznek erre – a 21. század hajnalán még pilisi hétvégék voltak. Akkoriban a Pilisi hegyek csendjében hangzott fel péntek este a Lecha dodi édes-bús dallama. Akkoriban egy másik szálloda másik étkezõjében tálalták fel a csodálatos sábáti ételeket, más termekben játszottak a gyerekek, és más helyiségekben csaptak fel egy-egy izgalmas téma kapcsán az indulatok. Mi változott a helyszín cseréjével?
Ráckevén uszoda és wellness központ várja sábát elõtt és után azokat, akik a szellemi megújuláson túl testi felfrissülésre is vágynak. Elegánsabb környezetben hajthatjuk álomra fejünket és szebb környezetben tanulhatunk. A lecha dodihoz a Duna-parti fûzek susognak kíséretet, új gyermekek zsivaja veri fel a csendet és más témák várnak megvitatásra. A lényeg azonban változatlan maradt. A családias hangulat, a hamisítatlan szombati felszabadultság, a finom ételek nem változtak az idõk során. Az elõadások agytornája, a beszélgetések izgalma, az imák szívhez szóló áhítata ugyanolyan lélekemelõ, bárhol is legyünk.
Megkértük azokat, akik évek óta visszatérõ tagjai a ráckevei hétvégék „családjának”, mondják el õk, miért szeretnek ezekre a hétvégékre jönni. Mert az nem kétséges, hogy mi nagyon szeretünk velük Ráckevén lenni!

Hogy éreztük magunkat?

„Szeretem Ráckevét! 30 perc Pesttõl, de mégis teljesen más világ. Bármi is a téma, mindig találok érdekes elõadásokat. Itt lehetõségem van találkozni olyan emberekkel, akikkel máshol nem nagyon találkozom. Jó eltölteni egy gondtalan hétvégét. A szálloda is nagyon igényes, és ha szép idõ van, kifejezetten kellemes a kertben aludni sábesz délután. Bár nekem nincs kisgyermekem, de látom a szülõkön, hogy nekik is jó idõtöltés, mivel a külön gyerekprogramoknak köszönhetõen nekik is van lehetõségük kikapcsolódni, feltöltõdni.” Klopfer Dávid

Tavasszal visszatérünk

„Tavaly õsszel második alkalommal töltöttünk családommal egy kellemes sábátot Ráckevén, ahol a kiváló, minden igényt kielégítõ ellátás mellett rengeteg programra, tanulási lehetõségre és persze némi pihenésre is jutott idõ. A tanulások színvonalasak, az elõadások érdekesek voltak, a társaság pedig, akikkel szintén máskor is szoktunk a különbözõ zsinagógákban együtt ünnepelni, mind-mind jó okot adnak arra, hogy tavasszal biztosítsuk magunknak helyünket a következõ hétvégén."                   Megyeri András

Évente kétszer, de lehet(ne) többször is!

„Budapest-Ráckeve. Kevesebb, mint 50km. 50km hosszú képzeletbeli híd köti össze a rohanó hétköznapokat egy mára már sokak által megtapasztalt csodával. Minden évben kétszer, tavasszal és õsszel kicsik és nagyok, fiatalok és idõsebbek veszik az irányt Ráckeve felé, hogy részesei legyenek ennek a három napon át tartó közös csodának, amit hivatalosan így hívnak: ráckevei hétvége. Nekünk, akik már voltunk, ennél sokkal többet jelent: gondolatébresztõ témákat, provokatív kérdéseket és az azokra adott, tabukat ledöntõ, õszinte válaszokat, hajnalig tartó beszélgetéseket, közös imákat, kóser ízeket, ismerõs nigu¬no¬kat és az érzést, hogy zsidónak lenni jó.
Ez az érzés nagyon fontos. Szüleink és nagyszüleink sok esetben titkolták, barátaink közül többen szégyellték, de mi, akik megtapasztalhattuk, hogy mit is jelent, mi már büszkék vagyunk rá és így szeretnénk továbbadni gyermekeinknek is. Vannak, akik itt érzik elõször, vannak, akik itt érzik újra. Minden ráckevei hétvége ezt az érzést erõsíti. Együtt fogadjuk a szombatot, együtt olvassuk a Tórát, és együtt ülünk az ünnepi asztalnál is. Imádkozunk, tanulunk, játszunk. Együtt. Gyerekeinkkel, barátainkkal, a Rabbikkal és családjaikkal. Itt szeretném üzenni a szervezõknek: Magyar¬országon négy évszak van, nem csak kettõ…" Stern Péter

Megszakítás