Oberlander Báruch rabbi és tanuló csoportja a héten fordulóponthoz érkezett,
ugyanis kedden este ünnepelték a Talmud Megilá traktátus befejezését, amit immár 2 éve minden reggel tanultak. Az egész Talmud végéig még 5 év van hátra.
 A tanulók Oberlander rabbi lakásán gyűltek össze és finom falatok mellett ünnepeltek.

E szép szokás háttere a 20. század elejéhez nyúlik vissza. A befolyásos chászid rabbi Yehuda Meir Shapiro, a lengyelországi lublini rabbi, 1923-ban Dáf jomi néven oktatási programot, majd 1930-ban Cháchmé Lublin néven jesivát alapított. A Dáf jomi cím héber jelentése: „Naponta egy lap”. Így haladva hét és fél éves ciklusokban az egész Babiloniai Talmudot (melyet Gemárá néven is ismernek) mind a 2711 oldalát, át lehet tanulmányozni.
Zsidók tízezrei vesznek részt világszerte a Dáf jomi programban. Meir Shapiro koncepciója az volt, hogy utat találjon vele a zsidóság egyesítéséhez. Ezekben az időkben a Talmudnak 63 traktátusát tanulmányozták rendszeresen. Amint az 1923-as Águdát Jiszráélnak Első Világkongresszusának küldötteinek Shapiro elmagyarázta, ha egy zsidó Izraelből az Egyesült Államokba utazik, 15 napot tölt a hajón a Talmudjával a hóna alatt, és folyamatosan tanul.  Milyen nagyszerű dolog az, ha New Yorkba érkezve olyan zsidókat talál, akik pontosan ugyanazt a dáf-ot tanulmányozzák, így azonnal csatlakozhat hozzájuk. Egy másik zsidó az Államokban él, és Brazíliába utazik, vagy Japánba, ahol ugyanezt tapasztalja, szívmelengető érzés.

 

 

Megszakítás